Type Here to Get Search Results !

Пољска: 100 крстова подигнуто на Светој гори у част стогодишњице аутокефалности Пољске православне цркве


Пољска православна црква прославља 100-годишњицу своје аутокефалности током целе 2024. године. Главне прославе биће одржане у новембру.


Током овогодишње литије у Грабарку, свету гору Пољске, о празнику Преображења, Црква је подизањем 100 крстова обележила своју 100-годишњицу. На крстовима су исписана имена свих православних парохија у Пољској, јавља Пољска православна црква.

Поклоничко путовање, крсна литија о преображењу у Грабарку датира из 1710. године, када је у источној Пољској беснела епидемија колере. Од тада су хиљаде верника у литији доносиле на ову гору ручно израђене крстове и подизале  их као молитве за живе.

Света гора Грабарка, у близини границе са Белорусијом, за православне хришћане је најсветије место у Пољској. На њој се налазе црква Преображења Господњег и манастир св. Марте и Марије.

Овогодишњу прославу празника Преображења Господњег увеличане су молитвама захвалности и прозбама  поводом 100-годишњице аутокефалности Пољске цркве. Пољски предстојатељ, Његово Блаженство митрополит Сава и други архијереји и свештенство читали су молебен благодарности коме су присуствовали верници из целе Пољске и иностранства.

У свом обраћању учесницима прославе митрополит  Сава је позвао све да остану у јединству и миру. У својој посланици верној деци Цркве Архијерејски Сабор је изразио захвалност на чврстини у вери и оданости  предању својих предака.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com