Type Here to Get Search Results !

Градоначелник Рима очекује преко 100.000 верника свакодневно током Свете године


Градоначелник Рима Роберто Гвалтиери очекује више од 100.000 поклоника дневно током Свете 2025. године. Он је то рекао у видео поруци учесницима католичког састанка у Риминију у Италији. 


Света година, као највећи догађај католичког поклоњења светињама Рима, изазов је од којег трну руке, рекао је Гвалтиери. Истовремено, то је и прилика да се Рим учини лепшим, солидарнијим, интегративнијим и одрживијим.

Истовремено, градоначелник Рима је призна ода је то  „тешка година“ за становнике како би главном граду Италије било дато „ново лиц“. Само у историјском центру за предстојећу годишњицу има укупно 60 градилишта. Поред тога, постоји још преко 600 других градских мера за бољи превоз – на точковима и пешице – за социјална питања, културу и образовање.

Католичка црква сваких 25 година проглашава Свету годину. Централни елементи годишњице су поклоничко путовање у Рим, Света врата у базилици Светог Петра и отпуштење грехова. Програм обухвата и посету појединим римским црквама. Папа Фрања отвара предстојећи „Ђубилео” 24. децембра 2024. године.


Превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Кathpress.at