Type Here to Get Search Results !

Патријарх антиохијски пружа пуну подршку митрополиту Онуфрију


 Православни патријарх антиохијски и свег истока Јован упутио је писмо  подршке Његовом Блаженству митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, којим изражава пуну подршку овој светој Цркви поводом закона усмереног против њеног деловања. Писмо гласи:


Ваше Блаженство Онуфрије,

митрополите кијевски и све Украјине,

Предстојатељу Украјинске православне цркве,

„Ако вас свет мрзи, знајте да је Мене мрзео пре вас“ (Јован 15,18)

Недавно смо примили вест да је украјински Парламент усвојио Предлог закона бр. 8371 о забрани Украјинске православне цркве, укидању њеног постојања и одузимању све њене имовине. Ова забрана представља колективну казну наметнуту милионима верника чији је једини „грех“ то што остају одани православној вери примљеној од светих апостолским прејемством.

У овој тешкој ситуацији кроз коју пролази Ваша Света Црква, желимо да Вас уверимо да наша Антиохијска патријаршија стоји руку-подруку са Украјинском православном црквом, чији су верни народ исповедници и сведоци. Позивамо све своје  вернике да узносе молитве да Господ Бог подржи у вери све архијереје, свештенство, монаштво и вернике Ваше Цркве. Нека Вам Господ да снаге и трпљења да издржите невоље, очувате чистоту вере, обришете све сузе са очију и опростите гонитељима.

Ваше Блаженство: Антиохијска патријаршија понавља да је Украјинска православна црква једина Црква у Украјини која је у евхаристијском заједништву са свим помесним православним Црквама, да ужива апостолско прејемство и валидно свештенство. Из тог разлога, покушај забране и укидања ове Цркве представља укидање најстарије легитимне Православне цркве у овој земљи.

Антиохијска патријаршија се придружује предстојатељима православних Цркава у одбрани Ваше Цркве и позива на сазив Сабора како би се пронашло свеобухватно решење за украјинско црквено питање. Поново Вас уверавамо да ћемо се трудити да дигнемо глас за Вас и да ћемо апеловати  на све добре људе овог света, а посебно на све хришћанске великодостојнике, владе, међународне организације и браниоце људских права и верских слобода, да допринесу  окончању верске дискриминације и насиља које се проводи против Ваше Цркве, што представља опасан преседан у двадесет првом веку и које не треба толерисати и настављати.

„Сада нека вам сам Господ мира да мир  свагда и у свакој прилици! Господ са свима вама! (2. Солуњанима 3,16).

Дамаск, 24. август 2024.

Јован Х

патријарх антиохијски и свега Истока


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthodoxtimes.com