Type Here to Get Search Results !

Пољска: Православна црква обележава 100 година аутокефалности


Прослава годишњице почиње литијом на Свету гору Грабарку. - Главна прослава је 13. новембра у варшавској Саборној цркви.


Пољска православна црква прославиће 100-годишњицу аутокефалности 2024. године. У Посланици православни архијереји Пољске захвалили су верницима на оданости Цркви и истовремено се сетили многобројног православног свештенства и мирјана који су као мученички страдали у 20. веку као верни сведоци вере и Цркве.  Не само због ових сведочанстава вере, Пољска православна црква је жива и заузима своје достојно место у православном вету, наводи се у Посланици.

Архијереји хвале и добру сарадњу са пољском државом када је у питању веронаука и пастирски рад у болницама, затворима и војсци. Посланицу су потписали предстојатељ Цркве, митрополит Сава (Хрицуњак) и осталих девет владика Православне цркве у Пољској.

Прослава годишњице почела је 19. августа поклоничким путовањем на Свету гору Грабарку. На обој гори се налази православна црква окружена хиљадама заветних крстова. Зато се ово поклоничко место назива и Гора крстова. Поводом  јубиларног поклоничког путовања подигнуто је 100 нових крстова.

13. новембра - на годишњицу давања аутокефалности - у варшавској православној Саборној цркви  биће одслужена централна торжествена празнична   Литургија. Ту су и многе  друге празничне службе, као и литургијски, пастирски и културни догађаји широм Пољске током целе године.

У Пољској живи око 600.000 православних хришћана, већином у источним деловима земље. Православни хришћани пољског порекла су веома дуго припадали Кијевској митрополији. До почетка 20. века били су у саставу  Руске православне цркве. Поновним успостављањем Пољске као независне државе 1918. године, пољски православни епископи су тражили аутокефалност, што је држава подржавала. Московски патријарх Тихон је 1921. дао статус аутономије Пољској православној цркви, мада  је Московска патријаршија одбацила потпуну независност.

Године 1924. аутокефалност Пољске православне цркве признао је цариградски патријарх Григорије VII. Руска православна црква се у почетку противила овом акзу, па ипак је  1948. године Московска патријаршија коначно прогласила Пољску цркву аутокефалном.


Превод са немачког г приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Кathpress.at