Type Here to Get Search Results !

Црква Албаније позива на прекид прогона канонске цркве, а закон 8371 сматра апсурдним


Албанска црква је још једном изразила подршку Украјинској православној цркви (под на чијем челу је митрополит Онуфрије. У одговору на недавно усвојени закона 8371 од стране украјинског Парламента, Црква Албаније је издала оштро саопштење у којем осуђује  „прогон канонске Украјинске  православне цркве“.


Ово саопштењер наглашава дубоку забринутост Цркве због онога што сматра неправедном и опресивном мером. Такође се наглашава солидарност са „прогоњеном браћом“ у Украјини, уз молитве за укидање овог „апсурдног“ закона и успостављање мира и јединства  у Православљу.

Изјава Цркве Албаније о прогону канонске Украјинске  православне цркве према Закону 8371:

„Прогон, затварање, скрнављење свештених  места, одузимање црквене и манастирске имовине представљају бруталне радње. Ове радње бивају још нечувеније када их налажу законодавна тела демократских народа.

Недавно усвајање Закона 8371 од 24. августа 2024. од стране украјинског Парламента јасно жели да се укине канонска Православна црква у Украјини.  Овај закон има на уму милионе украјинских православних верника, поред многобројних епископа, свештенослужитеља, монаха и монахиња под руководством митрополита Онуфрија, који су сви чланови Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

На то нас подсећа апостол Павле: „И ако један уд страда, сви удови страдају с њим“ (1. Кор. 12,26). Учествујући у страдањима наше прогоњене браће, усрдно се молимо за окончање садашњег г крвопролића, које је нанело бол целом украјинском становништву без изузетка. Такође се молимо за укидање овог неправедног закона, успостављање мира и јединства у Православљу како би оно могло да и даље испуњава своју васељенску  мисију.“


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthodoxtimes.com