Type Here to Get Search Results !

Епархија Аљаска: Прослављење Свете Олге у јуну 2025, први нацрт службе је већ састављен


Свети синод Православне цркве у Америци донео је одлуку на заседњу у новембру 2023. да канонизује Матушку Олгу Аљаску (†1979).  Од тада су у току припреме за богослужбено прослављање њене канонизације.


Крајем прошлог месеца, Епархија Ситке и Аљаске одржала је конференцију у селу Кветлук на тему „Блажена Матушка Олга Аљаска и православно јединство“. Извештај Епархије о конференцији пружа неке важне новости о предстојећој прослави.

За време конференције у литији се отишло до гроба Свете Олге, где је служен парастос. Епископ Алексеј је изјавио да када се служи парастос за некога ко треба да буде канонизован, његова сврха се пребацује са молитве за његову душу на искање његовог заступништва.

На конференцији `најављено да ће се прослављење, канонизација Свете Олге одржати негде следећег јуна.

У извештају се такође наводи: „Ово је први пут у северноамеричкој православној историји да је од староседелаца било које области на Аљасци затражено *прво* да саставе литургијске службе за неког свеца.“ А трудом протојереја Мартина и протојереја Максима, достављен је први нацрт службе Светпј Олги.

Столари ће сарађивати на изради кивота за Свету Олгу. Епархија такође ради на обезбеђивању земљишта за потизање  нове цркве Свете Олге Аљаске као центра јупске културе и центра за гостопримство верника.

Мисионарска парохија посвећена Светој Олги основана је у Едмонтону, Алберта, Канада, у марту.

Припремајући се за њено предстојеће прослављење, Комисија за канонизацију ПЦА упутила је молбу да се пошаљу изјаве и текстови о чудесном заступништву Свете Олге.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com