Type Here to Get Search Results !

Естонски православни епископ: Нећемо се придружити Цариградској цркви


Данас у Естонији делују две православне Цркве: Естонска православна црква Московске патријаршије и Естонска апостолска православна црква Цариградске патријаршије. Историја Православља у Естонији датира још од руских мисионара 10-12 века. Паралелна јурисдикција Цариграда успостављена је 1996. године.


Упад Цариграда у Естонију довео је до тромесечног прекида зопштења у то време. најзад, парохије су добиле право да бирају своју јурисдикцију, а 65% је изабрало да остане под Московском патријаршијом.

Сада, с обзиром на контроверзни документ који је крајем марта објавио Светски руски народни савет, естонско Министарство унутрашњих послова врши притисак на парохије под Московском патријаршијом да пређу под цариградску јурисдикцију, упркос томе што је држава неколико пута признала да не види претње по безбедност од стране Естонске цркве.

Подсетимо, Москва и Цариград су поново прекинуле општење 2018. године, када је Цариград ступио у општење са украјинским расколницима и успоставио нову структуру у Украјини на канонској територији Украјинске православне цркве под Његовим Блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем.

Прошле недеље  су Министарство и Црква известили да је постигнут договор о изменама и допунама Устава Цркве уклањањем позивања на Устав Руске православне цркве. Наведено је и да ће почети разговори о могућности уједињења са цариградском јурисдикцијом у Естонији.

Међутим, у интервјуу датом естонском издању err.ee, Његово Преосвештенство епископ тартуски Данило, викар Талинске епархије (подсетимо да је епархијски архијереј, Његово Високопреосвештенство митрополит Евгеније, поново био приморан да напусти земљу у фебруару, упркос отвореном признању да не представља никакву претњу), изјавио је да народ ЕПЦ не види уједињење са Цариградом као могућност:

Ова опција [уједињења са Естонском апостолском православном црквом] понуђена нам је помало неочекивано још у мају. Али рекли смо да не видимо конструктивност таквог предлога. Са таквим прелазом се не слажу ни руководство ни парохијани.“

Истовремено, архијереј је напоменуо да је аутокефалност у теорији могућа, али да би у пракси то био дуг, дуготрајан процес.

Упитан о тренутној улози митрополита Евгенија  епископ.“ Данило је нагласио: „На месту епархијског архијереја остаје митрополит Евгеније, кога је наш Црквени савет изабрао за првојерарха 2018. године. Народ Цркве је изабрао њега за предстојатеља и он је и даље с нама у даљинској комуникацији.“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com