Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јован богослужио у Станову


У петак 9. августа 2024. године, на празник Светог великомученика Пантелејмона, Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову поводом славе овог храма.


Митрополити су саслуживали: протојереј-ставрофор Драган Брашанац, протојереј Дејан Петровић, протојереј Милан Живановић, протојереј Срђан Тешић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

- Љубав је корен и начин живота. Љубави нема без жртве као и било чега другог. Ако хоћемо да стекнемо љубав, треба ми да покажемо љубав према Богу и другоме. Важно је да спознамо љубав једних према другима. Свети Пантелејмон је био сав у вери и вером живео и делао. Он је мучен, злостављан зато што је веровао у Христа. Он је знао да ако се одрекне Христа, одриче се свега, себе, Бога, ближњих. Када су мучили Св. Пантелејмона, спреман је био да страда за љубав и истину. Како стоји у житију, стајао је телесно пред царем, али умом пред Богом - рекао је у беседи Митрополит Јован. 


Извор: Епархија шумадијска