Type Here to Get Search Results !

На Цетињу отворена изложба радова Иконописачке колоније „Света Стефанида Скадарска“


У галерији „Светигоре“ у Његошевој улици на Цетињу синоћ је, у организацији Митрополије црногорско-приморске, отворена изложба радова Иконописачке колоније „Света Стефанида Скадарска“.


Ђакон Огњен Боричић је, обраћајући се присустнима рекао да су у колонији ове године узели учешће професори и студенти Високе академије Српске православне цркве за умјетност и конзервацију.

Професорка Јелена Хинић је отварајући узложбу заблагодарила Митрополији црногорско-приморској и Митрополиту Јоаникију на организацији овог догађаја.

„Студенти су радили, били су јако вредни. За кратко време од непуних недељу дана ми смо успели да урадимо свако по једну икону. Студенти који су радили су углавном са завршних година и они су већ скоро формирани иконописци“, рекла је професорка Хинић.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је рекао да су студенти Високе академије СПЦ за умјетност и конзервацију за кратко вријеме показали таленат и умијеће које су стекли у овој школи.

„Посебно се та школа истиче иконописом. Велики број свршених студената те наше академије су сада већ познати иконописци, фрескописци и умјетници који украшавају наше храмове“, рекао је он.

Додао је да је главно да се све оно што радимо приликом украшавања храмова може укључити у богослужење, да се пред тим светим ликовима можемо Богу молити, да они изражавају исконску боголикост људског лика.

„И ево, хвала Богу, видимо да се на овој нашој школи такав приступ његује“, рекао је Митрополит Јоаникије и додао да је ово ово прва колонија овог типа на Цетињу и да је добила име по новојављеној светитељки Стефаниди Скарарској.

Објаснио је да се из њеног житија, које је први објавио блаженопочивши Митрополит Амфилохије, види да се она трудила цијелог свог живота да обнови исконску боголикост у својој души.

„И њен лик се пројављује управо као лик у вјечности, као икона која је засијала са ореолом светости у ово наше вријеме“, објаснио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска