Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије богослужио поводом славе Кола српских сестара у Ваљеву


Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је предводио литургијско сабрање на празник Преподобне мати Евгеније, у народу за живота омиљене владарке кнегиње Милице, коју као своју небеску заштитницу прославља Коло српских сестара при Храму Ваксрсења Христовог. Владици Исихију саслуживали су његов заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесници први и други ваљевски протојереј Драган Јаковљевић и протонамесник Дарко Ђурђевић, као и бројни свештенослужитељи. Свечаности богослужења свој печат дао је Хор свештеника и богослова под управом протојереја Бранка Чолића.


Мудре и луде девојке из јеванђељске приче (Мт 25, 1- 13) смо сви на земљи, деца Божја, сви који смо добили разне таланте како би остварили циљ, ушли у живот вечни и Царство небеско, поучио је у литургијској проповеди протојереј Драган Јаковљевић, старешина Храма Васкрсења Христовог и архијерејски намесник први ваљевски. Како ћемо користити земаљски живот и таланте, навео је проповедник, зависи искључиво од нас и та слобода воље чини нас најсличнијим Богу. Кроз причу о десет девојака Господ нам је најбоље показао како ту слободу користити и ићи у сусрет Христу. Мудре девојке, носећи светиљке пуне уља, су биле спремне за Његов долазак.

– Шта је светиљка, до обичан предмет, ако нема уља из којег исијава светлост? Шта је човек, ако му је душа празна и из њега не исијава оно што је добро и душекорисно, ако не исијавају врлине, љубав према Богу, богопоштовање? То је оно чиме се душа храни, оно што носимо у овом свету за светиљке своје, а светиљке у овом свету јесмо ми људи. Да ли ћемо засветлети пред Жеником, зависи искључиво од нас самих- објаснио је прота Драган Јаковљевић једну од низа Господњих метафора забележених у Новом завету.

Девојке које писац бележи као „луде“, будући да су дозволиле да остану без уља, при сусрету са Господом Христом схватају где су погрешиле. Бринуле су се да украсе светиљке, да буду лепше, сјајније, чистије споља… Али, оно основно што чини светиљку- уље, нису понеле, односно, објаснио је беседник, нису своју душу обогатиле на земљи, нису се бринуле о духовном, већ само материјалном. Насупрот њима спремне девојке са светиљкама улазе у Царство и врата се затварају. Дакле, иако смо спознали где смо погрешили, нема више повратка. Пример мудре девојке јесте Преподобна Евгенија, мати наша коју данас прослављамо, у световном живот српска кнегиња Милица, истакао је прота Јаковљевић.

–  Ако би могли да изаберемо јеванђеље које се чита на њен (преподобне мати Евгеније) празник, било би управо ово данашње, јер говори о њеној мудрости. Одрасла је на двору велможе, примила сва овоземаљска блага и образовања, али исто тако и оно спасоносно и душекорисно од својих родитеља и Свете Цркве. Била је побожна и добра. Заједно са мужем кнезом Лазаром, имала је осморо деце, које је исто тако васпитала у вери и побожности и спремала не за овоземаљско царство, него за оно које ће доћи изненада пред сваког од нас и пред којим ћемо дати одговор за сваку нашу реч и дело – рекао је отац Драган Јаковљевић.

Провевши сабране кроз житије велике светитељке, он је навео да је након одсудне Косовске битке и погибије кнеза Лазара, кнегиња Милица понела крст молитве и бриге о српском народу, чији је плач, како савременици бележе, одјекивао српским земљама попут плача Рахиљиног за својом децом. Узела је монашки подвиг и, предавши управљање Србијом свом сину, наставила да се моли. Била је велики добротвор свих српских манастира и помагала сироте и нејаке након страдања у славном боју и зато је данас прослављамо, не би ли она и нама данас била узор како овде у свету да живимо и прослављамо име Божје, што је основни циљ и задатак сваког од нас, закључио је старешина Саборног храма.

На крају Литургије, Владика Исихије је осветио славске дарове и преломио колач са духовником КСС „Преподобна мати Евгенија“ јерејем Александром Филиповићем, председницом КСС  Драганом Недељковић и чланицама. Честитајући празник велике српске владарке и светитељке, он је истакао да је она пример како се прославља име Господње и то је показала након мученичког страдања супруга у Боју на Косову и после тога монашким служењем.

– Не можемо да побројимо све дарове којима је мати Евгенија прослављала Господа, али можемо да јој подражавамо у свом животу. Где год да нас Господ постави, треба да нам је име Господње на првом месту. Онда све остало долази на своје место… Наше Коло српских сестара, управо као њихова заштитница, одабрало је да служи Богу и ближњима и та служба се не издваја од осталих у Цркви, већ је прилика да више него иначе служе и једна другу подстичу и једна другој помажу у служењу Господу. На тај начин се изграђује наша Црква, наша заједница  – поручио је ваљевски архипастир, похваливши рад савремених мироносица при ваљевском Саборном храму.

Подсећања ради, Коло српских сестара као Друштво побожних жена „Преподобна мати Евгенија“ у Ваљеву је први пут  основано 1966. године са благословом блажене успомене Епископа шабачко- ваљевског Јована. Коло које данас ствара настављач је те традиције, а његово оснивање благословио је 4. октобра 2014. године блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин.


Извор: Епархија ваљевска