Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Апелујемона мир, посебно на Блиском истоку захваћеном сукобима


Цариградски  патријарх Вартоломеј началствовао је у недељу, 4. августа 2024. године, молбеним каноном у храму Успења Пресвете Богородице у Неохору на Боспору. После богослужења митрополит кидонски Атинагора, намесник  Босфорске области, заједно са потпредседником Црквеног одбора Евгенијем Параскеви (Реа) Калфаоглу, срдачно је дочекао Васг Патријарха. Патријарх Вартоломеј је у свом обраћању изразио захвалност за напоре Заједнице и пожелео мир, посебно на Блиском истоку захваћеном сукобима.


Током свечаности Ахмет Андреас Озгунес, који је прешао у православље пре 15 година, проглашен је за архонта и одликован звањем нотариуса. Патријарх је похвалио Озгунеса због његове посвећености хришћанским начелима и узорног живота у црквеној заједници, посебно истичући његов допринос Анталији. Озгунес је од срца захвалио на указаној части.

После богослужења у порти цркве свечано су отворене 6. Богородичине културне манифестације, кад је приказана изложба одабраних фотографија и одржана два конкурсаа посвећена Николаосу Магинасу. Ангелики Гианнакиду, оснивач и председница Етнолошког музеја Тракије, одржала је предавање на тему „Избеглице са Истока и мигранти са Запада“.

У знак признања за његову великодушну донацију за поправку звоника цркве Панагија Кумариотиса, васељенски патријарх је уручио почасну плакету Сердалу Кочу, бизнисмену и члану јаковитске сиријске заједнице.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com