Type Here to Get Search Results !

Престони празник храма у Красави

 На празник Свете Петке Римљанке, 8. августа 2024. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је началствовао светим евхаристијским сабрањем у храму Свете Петке Римљанке у Красави.

„Преподобномученицу Параскеву Господ је овенчао са два венца. Први је венац девствености, јер је се посветила Господу Богу и душом и телом својом, а други је венац мучеништва, који је претрпела за Христа, јер је до страдања и смрти сведочила веру у Њега. Она нам је дала свима пример како треба веровати и показала нам шта светитетеље чини светитељима. Преподобномученица Петка је била једна крха и нежна девојка, али је имала велику веру и велику љубав према Богу и била је спремна да ту своју веру сведочи до краја, па макар и страдала за ту веру. Када су је извели пред римског императора, она се није уплашила, иако је он владао читавом васељеном и имао на располагању војску, оружије и сва богатства овога света, али она није пристала да се одрекне Христа. И ето, једна слабашна девојка се показала јачом од читаве империје, што нам показује колика је вредност човека пред Богом, човека чија је душа утврђена у Господу Исусу Христу“ – беседио је владика Јеротеј.

У току свете Литургије, епископ Јеротеј је у свештени ђаконски чин рукоположио вероучитеља Сретена Божића.

Након свете Литургије уследио је троструки опход око храма и освећење принесених славских дарова, а у културно-уметничком програму учествовали су КУД „Браћа Недић“ из Осечине и истакнутни уметници Бојана Николић и Милош Николић.


Извор: Епархија шабачка