Type Here to Get Search Results !

Храмовна слава на Дивчибарама


Једини храм у неком од планинских одмаралишта Србије, Храм Светог Пантелејмона на Дивчибарама, и ове 2024. године великом молитвеном свечаношћу је обележио празник свог небеског заштитника. Литургијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свештенослужитеља из више епархија и молитвено учећше верника из разних крајева Србије. Овогодишњи домаћини славе били су Радован и Славица Којић, привредници из Ваљева, са породицом. Пригодан програм извела је група „Посестриме“

Господ је рекао Својим ученицима, а на то нас подсећа Дух Утешитељ и у данашњем дану, да „нема ученика већег од учитеља“. Ако су Христа и све они који су Његови гонили, свет ће и нас мрзети. Али, указао је у литургијској проповеди ђакон др Владан Таталовић, професор Православног богословског факултета,  упркос томе ми хришћани не бежимо од света, већ свету и свеколикој твари пружамо руке, трудећи се да посведочиме име Очево које је уписано Духом Светим у Светој тајни крштења на нашим челима и срцима. Господ нам је заповедио да љубимо једни друге и чинимо то, показујући да смо заиста Христови. У том, како је навео ђакон др Таталовић, „распећу између неба и земље“ живео је Свети великомученик Пантелејмон, како му на грчком језику име каже- свемилостиви, онај који се са другима саображава и помаже.

Познавао је (Свети Пантелејмон) науку медицине, али је знао и науку душе и срца, јер је био просвећен Духом Светим, човек Христов и човек Његове Цркве. Знао је изнутра да осети шта је потребно сваком човеку и Господ је том његовом осећању и љубави нашао један канал комуникације пред другима и лечио их кроз Светог Пантелејмона. Кроз тог младог човека заиста се могла осетити радост и благодат Божјег присуства- део је славословља Светом Пантелејмону, које је угледни професор београдског Богословског факултета принео по благослову Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија.  

Истакавши да нас свемилостиви Господ и данас гледа огрезле у греху, тешкоћама и разним бригама, болестима телесним и душевним, отац Владан Таталовић је подсетио да јеванђељске утехе о Господњој помоћи која стиже до људи преко угодника какав је био Свети Пантелејмон. То захтева велику храброст срца, јер у овом свету треба учинити да човек осети да је Божји и да служи Богу и људима. Именом својим, које је синоним за свемилост и самилост, Свети Пантелејмон је то истински посведочио и био оличење Самог Господа, објаснио је проповедник.

Нећемо човека препознати данас по оделу, по техници коју носи са собом, по угледу и положају. Препознаћемо га по дару искреног човекољубља, свемилосрђа какав је био Свети Пантелејмон- закључио је ђакон др Владан Таталовић, уз молитву да нас пример Светог Пантелејмона и свих светих охрабри да служимо Христу и Његовој љубави.

Након Свете Литургије начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач са свечарима и гостима.

Честитајући славу дивчибарском пароху јереју Стевану Сировљевићу и његовим парохијанима, као и свима сабранима, Владика Исихије је пожелео да у радости славе и наредних година. Надовезавши се на проповед ђакона др Владана Таталовића о љубави којом је живео Свети Пантелејмон, Владика Исихије је истакао да се та љубав изливала на све људе, укључујући и оне који су га прогањали, мучили и убили.

Прави хришћанин воли сваког човека као личност, без обзира у ком се стању налази та личност. Зато је љубав та свеза савршенства и однос који влада међу Светом Тројицом, три личности нашег јединог Бога, а по узору на то свеза која влада међу нама у Цркви, јер смо ми изричито призвани на ту богочовечанску љубав, али и љубав међу свима људима- поручио је Владика Исихије, уз жељу да благодат Божја молитвама Светог Пантелејмона буде са свима. 

Међу гостима свечаности био је и угледни универзитетски професор и каријерни дипломата др Дарко Танасковић, чијим ће предавањем „Смисао Светосавља данас“ бити заокружено овогодишње прослављање небеског заштитника дивчибарског храма. Предавање ће бити одржано у суботу 10. августа 2024. године, са почетком у 19 часова,  у порти Храма Светог Пантелејмона. Учествоваће и ђакон др Владан Таталовић, а модератор предавања је протојереј Бранко Чолић.


Извор: Епархија ваљевска