Type Here to Get Search Results !

Слава храма у Пожергрмцу


У петак 9. августа 2024. године, на дан када Православна Црква молитвено прославља успомену на Светог великомученика Пантелејмона, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у у храму посвећеном овом дивном угоднику Божијем у селу Пожегрмац код Прибоја, поводом обележавања храмовне славе. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протојереј Спасоја Вујанић и протођакон Иван Савић.


Након заамвоне молитве кренуо је трократни молитвени опход око светог храма и освештани су славски дарови. Домаћин овогодишње славе био је Владимир Марјановић са породицом.

Честитајући празник старешини храма протојереју-ставрофору Марку Папићу, свим мештанима Пожегрмца и њиховим данашњим гостима, владика се осврнуо на прочитане одељке из Светог Писма: – Апостол Павле нам говори, између осталог, о мудрости живљења. Да, мудрост, умеће, живљења. Разна су умећа, али, умеће живљења је најважније. Како живети у сваком времену, да опстајемо, да се спасавамо, да не залутамо.

– Апостол нам поручује: Памтите Христа, Васкрслога из мртвих. Ми нисмо поражени, у било којој тешкоћи и кроз било које теснаце да пролазимо, зато што нас предводи Он, Победитељ, Христос. Он нам је дао и своје верне следбенике и служитеље као пример и као предводитеље.

Високопреосвећени је овом приликом похвалио све оне који су се трудили и помагало, свако на свој начин, око градње православног храма у Пожегрмцу и пожелео да Бог свима узврати сваким добром, а нарочито је истакао оне који имају више деце. Међу њима је истакао и неке од свештеника који, осим својих многобројних дужности на парохији, и на такав начин упућују и предводе своју паству на путу ка Царству Небеском.

Након Литургије домаћини славе су приредили славску трпезу љубави за све сабране на молитви у храму Светог Пантелејмона у Пожегрмцу.


Извор: Епархија милешевска