Type Here to Get Search Results !

Митрополит Атанасије: Марија Магдалина је истакнута због своје верности Господу

Шесте недеље по Духовима, на празник Свете Марије Магдалине – Благе Марије, 4. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастир Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић, јереј Олег из Руске Православне Цркве и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, својим појањем улепшале су богослужење.


Звучни запис беседе


У пастирској беседи Високопреосвећени је, поред осталог, рекао: – Позивам вашу пажњу на овај данашњи предивни празник, који је уклопљен у дан Васкрсења Христовога, у ову недељу, а то је пресветли пример Христове верне служитељке, Марије Магдалине. Чудесна личност је пред нашим очима, која је прослављена због својих врлина и живљења по тим врлинама, на које Христос позива, а које су данас прилично ретке.

– Марија Магдалина је истакнута због своје верности Господу Христу, због своје оданости Њему. Христос је од ње направио свога служитеља, пријатеља, Апостола. Иако је женско биће она је постала Апостол Христов.

– Куда год наш Господ проходи Он може себи да направи сместиште и станиште, да направи себи ту дом. Али, онај од кога треба да се направи дом за Њега треба да буде према Њему отворен, да Господ може да уђе у то биће, да се смести у души, у срцу и уму тога бића.

– Захваљујући таквима, као што је Марија Магдалина, многи су ступили на пут праве вере, правога живота. Тако да цело човечанство дугује много Марији Магдалини. Дакле, верност и љубав према Богу, према Христу.

– Она је својим примером позив на верност Господу, и да будемо убеђени да онај ко воли Господа Христа ни у чему неће оскудевати. Христос је довољан свакоме ко верује у Њега и који је привржен Њему. Не треба се плашити да ће неко бити оштећен зато што воли Господа Христа, нагласио је Архиепископ Атанасије, честитајући празник свима.


Извор: Епархија милешевска