Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Ревност Светог пророка Илије треба да нас учи


Празник Светог пророка Илије, и ове године, био је дан великог молитвеног сабрања у селу Стубленица, чији је парохијски храм посвећен великом старозаветном пророку. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање више свештенослужитеља.


Било је можда већих пророка, надахнутијих од Светог Илије, али ниједан га није могао надмашити у ревности, у јачини вере и одлучности, део је беседе протојереја- ставрофора Небојше Миливојевића принете у славу старозаветног Божјег угодника, којег смо, као Црква Божја, удостојени да прослављамо. Казујући о житију Светог Илије, рођеном 816. године пре Христа, прота Небојша Миливојевић је навео цара Ахава и царицу Јазавељу, његове савременике који су се клањали разним боговима, што је за последицу имало и одрицање или пак тајно исповедање Једног Бога у народу, а некада и приносио жртве многобожачким култовима. У таквом једном друштвеном амбијенту се појављује пророк Илија, који је имао веру у Господа и храбрости да изађе пред цара и прекори га за „истеривање Бога“ у животу народа. Да би доказао пред царем снагу вере, затражио је од Бога да пусти кишу након дуготрајне суше и народ је видео да је једини прави Бог- Бог у Кога Илија верује, објаснио је архијерејски намесник тамнавски.

Овог дивног пророка и ви, мештани овог села, прослављате. Ваши преци, који су саградили храм, посветили су га овом дивном светитељу и оставили вама у аманет, а ви имате задатак да оставите вашој деци да долазе у њега, да га посећују не само за славе, већ кад год има богослужења долазе и да се Господу и Светом пророку Илији моле. Да се молимо Господу, Оцу нашем, Њега да поштујемо и Он ће нама, заједно са свим светитељима, даривати сваког добра- рекао је прота Небојша Миливојевић, благосиљајући свечаре и све сабране у стубленичком храму.

Након Свете Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишња прослава храмовне славе у Стубленици заокружена је освећењем чесме у порти храма, коју су подигли Рајко Миловановић и Драгица Адамовић. Осветивши чесму, Владика Исихије је честитао славу и благословио верни народ, узмоливши да их „громовне молитве“ Светог илије увек чувају, те да њега као пример живота у вери увек имају.

Његова (Светог Илије) силовита ревност треба да нас учи и да нас подстиче када клонемо духом, што је у овим смутним временима често. Да погледамо пророка који је живео у много тежим невољама, а није се одрекао Бога и пошао за скверним, лажним боговима, већ се држао своје вере, православља. Све што је имао, сабрао је у себи, претрпео искушења и показао се силним. Зато га прослављамо. Наш народ га много воли, јер ми волимо оне који су издржљиви, темпераментни и силовити- закључио је Владика Исихије своју илинданску честитку парохијанима стубленичке светиње и свим учесницима свечаности.


Извор: Епархија ваљевска