Type Here to Get Search Results !

Међурелигијски савет Албаније огорчен због вређања вере на Олимпијским играма у Француској

Међурелигијски савет Албаније, којим тренутно председава архиепископ Анастасије, протестује против нарушавања и скрнављења универзалних вредности на церемонији отварања Олимпијских игара у Француској.


Он истиче да „на основу наших исламских и хришћанских вредности изражавамо огорчење због напада на морална, верска и етичка осећања представом која негативно утиче на васпитање младих генерација антивредностима и скрнављењима која садрже паганско, неморално и антирелигијске нијансе”.

Додаје се: „Олимпијске игре и спорт треба да служе као средство међукултуралне комуникације и неговање универзалних вредности, да уједињују нације и народе без обзира на порекло, боју коже, веру, језик и културу.“

Закључује се констатацијом да „ово треба да буде позив на алармирање на моралну кризу када зправо званичне националне и међународне институције, које имају директан утицај на друштво, морају бити будније у очувању вредности које граде бољи свет од овога  који данас баштинимо”.

Ова запажања Међурелигијског већа Албаније су заиста умесна, јер друштвени услови које свакодневно стварамо и мењамо, свако у складу са својим интересима, део су окружења које игра значајну улогу у одређивању и вођењу живота у складу са нашом хришћанском вером.

Не можемо дозволити себи да се навикнемо на преовлађујуће лоше услове, који се изражавају и кроз идеје, и дозволимо им да превладавају у нашем нараштају. С друге стране, својом себичношћу и похлепом можемо позитивно допринети искакању из колосека.

Погрешна процена вредности којепотичу из нашег окружења може потенцијално ослабити свеукупност циљева и резултата које хришћанска веровања могу постићи.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com