Type Here to Get Search Results !

Икона Андреја Рубљова постављена у иконостасу Лавре у климатизованом кивоту


Веома поштована икона Рубљовљеве Свете Тројице враћена је на своје историјско место, на иконостас Саборне цркве Свете Тројице у Светој Тројичној Сергијевој лаври која је ван Москве.


После више од једног века, икона је ове године враћена у Лавру управо за празник Свете Тројице— историјски догађај за који је већ установљен годишњи празник.

Икона је у почетку стајала испред иконостаса на великом постољу, али је сада постављена у сам иконостас, у посебно припремљени кивот са климатизацијом, преноси РИА-Новости. Икона из 15. века захтева прецизне услове да ни сачувала своје садашње стање. Ликовни стручњаци упозорили су на опасност да икона буде оштећена уклањањем из Третјаковске галерије у Москви, где се чувала дуги низ деценија.

* * *

Икона из 15. века у почетку је нашла свој дом на иконостасу Саборне цркве Свете Тројице у Лаври коју је основао Свети Сергије Радоњешки у 14. веку. Међутим, када су безбожне власти дошле на власт у Русији, уклониле су икону из манастира. Године 1929, после девет година боравка у музеју у Загорску (Сергијев Посад), пренета је у Третјаковску галерију у Москви, где је остала до прошле године, осим неколико дана  у јулу 2022. када је однета у Лавру на 600. годишњицу откривања моштију Светог Сергија.

Икона је донета у Саборни храм Христа Спаситеља у Москви управо за празник Свете Тројице 2023. године, након чега је прошла стручну рестаурацију. Затим је у јануару ове године враћена  у храм Христа Спаситеља.

А  у јуну ове године Икона је враћена у њен историјски дом, где ће остати заувек.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com