Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Дјева Марија је свима нама мајка, јер је мајка Исуса Христа, а Христос је нас као браћу усиновио


Храм Успења Пресвете Богородице у Петници, у којем се налази велика светиња – рука Светог апостола и јеванђелисте Луке, прославио је славу литургијским сабрањем које је у среду 28. августа 2024. године предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије. 

Саслуживало је више свештенослужитеља, уз појање певнице, а у молитвеном присуству веома великог броја верника, међу којима је било и деветоро домаћина. Приређен је и кратак културно-уметнички програм, уприличена је и пригодна славска трпеза, а Владика Исихије је, честитајући празник, пожелео да Богородица свима буде на помоћи, те да се њој обраћамо за материнско заступништво пред Господом.

        На почетку Успењске проповеди, Владика Исихије је подсетио вернике на порекло кратке молитве: „Пресвета Богородице, спаси нас!“, која је настала на овај празник. Један јудејски свештеник из мржње према Богородици, хтео је да преврне одар на којем је било њено тело, али му невидљиви анђео одсече обе руке. Истог тренутка се покајао и завапио овај молитвени усклик. Господ се смиловао, вратио му руке, и отад је овај свештеник постао ревносни Христов следбеник. Затим је Преосвећени Владика објаснио зашто Христову мајку зовемо Пресветом. Зовемо је тако јер „она превазилази сваку светост“. Господ се јавља од Пресвете Богородице и то је Његова људска природа, док божанска остаје и те две природе се сједињују у потпуности, јер је Он у потпуности Бог, али и у потпуности човек. „То сједињење се десило у овој светој жени и зато се она зове Богородица“, истакао је Владика Исихије, који је потом описао и њено величанствено уснуће, којем су присутвовали и апостоли. „То је велики догађај којим се Црква припрема кратким, али строгим постом… Она је родила новог Адама који нам дарује спасење… Христос је узео њену душу при уснућу, а потом је њено тело вазнето на небо“, подсетио је сабране вернике ваљевски архијереј, закључујући да је „Дјева Марија свима нама мајка, јер је мајка Исуса Христа, а Христос је нас као браћу усиновио“.

         По освећењу славских дарова, Владика Исихије је још једном поздравио сабране вернике, честитао им празник којим славимо Богородичино вазнесење на небо, где је она села поред свог Сина, показавши нам како изгледа уснуће праведника. „Само они који поверују у Господа и живе живот по делима љубави и само они који тако стану пред Господа, рећи ће – Господе, ти си моје спасење, Ти си оно што осмишљава мој живот – и само тада улазимо у живот вечни као у благослов и блаженство вечно. Ако тога нема, живот вечни остаје у греху и у несавршенствима без покајања“, рекао је Владика Исихије, пожелевши сабранима да им Богородица буде помоћница и да се њој обраћају за материнско заступање пред Господом. 

        После Свете Архијерејске Литургије приређен је културно-уметнички програм у којем су учествовали Марко Томић, Теодора Рафаиловић, КУД „Крушик“ и драмски уметник Небојша Никола Вујовић који је казивао Великогоспојинску беседу Преподобног Јустина Ћелијског. Уприличена је и славска трпеза којом је и заокружена прослава славе петничке цркве.


Извор: Епархија ваљевска