Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Истинска љубав према Богу се утврђује и мери љубављу према ближњем

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је на празник Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину началствовао светим евхаристијским сабрањем у храму посвећеном овом празнику у Крнићу.

„Пресвета Богородица, чиста душом и телом, се удостојила да у Њеној утроби се зачне Богочовек – Господ Исус Христос. Волећи Свог Сина, волела је све људе. То је показала и пре Свог упокојења када се молила Господу да окупи све апостоле пре Њене кончине, јер Јој је јављено да треба да иде на онај свет. Желела је да их још једном види, поучи и загрли, јер су апостоли, као они који су били најближи Њеном Сину, Његови највернији ученици. Они су после Вазнесења Господњег остали као Њени синови. Господ јој је испунио ту жељу. Као што видимо на фрескама данашњег празника, анђели су са свих крајева света скупили апостоле који су отишли да проповедају Јеванђеље по читавој тада познатој васељени. Господ их је сабрао да би се видели, поздравили и да би их Богородица још једном укрепила.

Ево видите шта је истинска љубав Божија – ко воли Бога, воли и људе. Истинска љубав према Богу се мери љубављу према људима, нарочито према онима који су наши ближњи са којима проводимо највећи део нашег живота. Своју љубав према Богу проверавамо и утврђујемо кроз љубав према ближњем“ – истакао је у беседи владика Јеротеј.

Након троструког опхода око храма, освештани су принесени славски дарови, а данашње сабрање је завршено трпезом љубави.


Извор: Епархија шабачка