Type Here to Get Search Results !

Празник Преображења Господњег прослављен у манастиру Придворици


На дан када Црква Литургијски прославља Преображење Господње на гори Тавору, под сводовима Манастира Придворице, древне немањићке светиње из 12. века која овај празник прославља као своју славу, сабрао се верни народ око предстојатеља свештеног трона жичког.

Високопреосвећеном Архиепископу и Митрополиту Г. Јустину су саслуживали архимандрит Тихон (Ракићевић), игуман Манастира Студенице и изабрани Епископ моравички, Архијерејски намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, Архијерејски намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, умировљени протојереји-ставрофори Мирољуб Маринковић и Мирослав Поповић, умировљени парох ужички протојереј Павле Марковић, сабрат Храма Свете Тројице у Краљеву јереј Ненад Ивановић, владичански ђакон Стефан Симић и ђакон ивањички Тихомир Костић.

У својој беседи, Митрополит Јустин нас је поучио о великој тајни која се догодила на Тавору, притом истакавши да је Господ наш Исус Христос успео да у своје мало људско тело смести све божанске снаге, силу и истину Божију. Господ који се преобразио указао је на значај тела за све нас, јер управо то тело за које ми сматрамо да је ништавно и безначајно у себи носи дух Божији, који је залог будућег вечног живота. Једино ако у себи задржимо светлост којом светле хаљине Преображеног Господа моћи ћемо да победимо грех као нашег јединог непријатеља и да се приклонимо под моћну руку Божију, славећи и хвалећи Његово Свето име, истакао је Митрополит Јустин. 

У току Свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит Јустин је у свештени чин ђакона рукоположио г. Слободана Поледицу, вероучитеља из Ужица.

Литургијско славље настављено је трпезом љубави, која је уготовљена трудом домаћина славе овог Светог храма.