Type Here to Get Search Results !

Шабац: Годишњица Церске битке


На празник Преображења Господњег, 19. августа 2024. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је началствовао светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.


Преосвећеном епископу саслуживали су архијереји сабрани на обележавању сто десет година од страдања Шапца у Првом светском рату и сто десет година Церске битке: Митрополит шумадијски г. Јован, Митрополит тимочки г. Иларион, Митрополит нишки г. Арсеније, Епископ ваљевски г. Исихије и Епископ јегарски и изабрани британско-ирски г. Нектарије; као и свештенство Шабачке, Нишке и Шумадијске епархије.

Евхаристијску беседу произнео је митрополит Иларион, а по завршетку свете Литургије епископ Јеротеј је заблагодарио високопреосвећеним и преосвећеним епископима на молитвеном учешћу у прослави значајног јубилеја за многострадални народ Мачве и околине. У наставку празничног сабрања, архијереји су присуствовали државној церемонији обележавања сто десет година Церске битке. Помен пострадалим хришћанским војницима у Првом светском рату је служио епископ Јеротеј са свештенством Епархије шабачке, а епископ Нектарије, изасланик Патријарха српског, произнео је поздравно слово Светејшег Патријарха (ОВДЕ).

Обележавање јубилеја је организовао Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а скупу се обратио г. Немања Старовић, изасланик председника Републике Србије г. Александра Вучића и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Уз звуке Марша на Дрину, који је изводио Војни оркестар из Ниша, поред министра Старовића, венце су положили у име институција Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић, представници Министарства  одбране Србије, Војске Србије, начелник Мачванског округа Жељко Марјановић и народни посланик Драгана Лукић, као и заменик градоначелника Лознице Петар Гавриловић и помоћник градоначелника Дарко Карапанџић, градоначелник Шапца Александар Пајић и представници околних општина. Венац је положио и принц Филип Карађорђевић, као и представници и војни аташеи Чешке, Словачке, Пољске, Мађарске, САД, Велике Британије и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и борачких организација.


Извор: Епархија шабачка