Type Here to Get Search Results !

Сто десет година од страдања Шапца у Првом светском рату

На навечерје Преображења Гоподњег, 18. августа 2024. године, Епархија шабачка и Град Шабац обележили су сто десет година од великог страдања Шапца у Првом светском рату.

Обележавању значајног догађаја присуствовали су: високопреосвећена господа митрополити шумадијски Јован, тимочки Иларион и нишки Арсеније; преосвећена господа епископи ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, мохачки Дамаскин, јегарски и изабрани британско-ирски Нектарије; архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; г. Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања у Влади Републике Србије; г. Александар Пајић, градоначелник Шапца; г. Жељко Марјановић, начелник Мачванског управног округа; директори јавних, просветних и културних институција Града Шапца; као и многобројно свештенство и верни народ Шапца и околине.

Молитвено сабрање је почело празничним богослужењем у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, а у наставку су високопреосвећени и преосвећени архијереји служили парастос невино пострадалим жртвама аустроугарског терора. По завршетку парастоса, министар Старовић и градоначелник Пајић положили су венце код Споменика изгинулим Шапчанима у порти Саборног храма. У наставку вечери, у амфитеатру Академије струковних студија у Шапцу одржана  је академија на којој је беседио епископ Јеротеј:

„Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства, уважени господине министре, градоначелниче Шапца, начелниче мачванског округа, представници Војске Србије, представници градске управе и свих јавних, културних и просветних институција града Шапца; браћо и сестре, драги Шапчани! Стојећи испред споменика Српском војнику у порти Саборне цркве у Шапцу, испод којег су сахрањена и тела наших невино пострадалих суграђана шапчана – људи, жена и деце – које су аустроугарски војници зверски побили у црквеној порти пре 110 година, сећамо се речи блаженопочившег патријарха Германа изговорених 1984. године у Јасеновцу: „Браћо, да праштамо морамо јер је то јеванђелска заповест, али да заборавимо – не можемо“. Ове богомудре речи нашег Патријарха указују нам на сву трагику нашег односа према невиним страдалницима и према страдању и злу, уопште. Једино праштањем и правом хришћанском љубављу можемо да изађемо из зачараног круга злопамћења и мржње који нас може претворити у оне исте који су извршили злочине. Сећање на пострадале шапчане у Великом рату, од којих су многи били наши прадедови и прабаке, изазива у нама тугу, бол и тескобу. То је наша лична Виа долороза, Пут суза, и на том дугом путу као једина утеха остаје нам молитва Господу и вера у Васкрсење из мртвих. Идући тим путем треба да се чувамо да задобијемо и трунку осветољубивости и гнева, јер ћемо на тај начин само бацити сенку на њихово свештено страдање. А злочинце удостојимо тишином. Нека ова свечана академија буде наш мали допринос, наш мали Реквијем, сећању на страдање Шапца и његових становника у Великом рату. Бог да прости душе свим невино пострадалим шапчанима у Првом светском рату и подари им Царство небеско!“

Министар Старовић је у свом обраћању посетио присутне на историјске податке везане за страдање српског народа у Великом рату и истакао да сећајући се тих догађаја смо дужни да никад не заборавимо сва велика страдања нашег народа. У уметничком делу програма учествовали су: хор Видовдан при храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану; Мина Глигорић, сопран; Борис Јекић, пратња корепетитор; Стеван Јовић, маестро на гитари; као и водитељке програма Мирјана Филиповић и Смиљка Драгојевић.


Извор: Епархија шабачка