Type Here to Get Search Results !

Бугарски патријарх разговарао са амбасадором САД о прогону Украјинске православне цркве


У просторијама Светог Синода Бугарске Православне Цркве, у Софији, одржан je званичан састанак Његове Светости бугарског Патријарха Данила са Његовом Екселенцијом, опуномоћеним амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Бугарске, г. Кеннетх Мертен.


Састанку су присуствовали и: Епископ мелнички Герасим - главни секретар Светог Синода г. Евгени Тодоров – службеник политичког одељења амбасаде САД, и г. Димитар Горанов – шеф Кабинета бугарског патријарха. Састанак је одржан на захтев америчког амбасадора, након што је почетком јула ове године патријарх Данилo присуствовао традиционалном пријему у амбасади САД поводом Дана независности Америке. Ово саопштава информативна служба Бугарске православне цркве, која даље доноси извештај о састанку, који у наставку преносимо у целости.

Г. Мертен је још једном честитао Његовој Светости избор за бугарског Патријарха и пожелео му плодну службу на овој одговорној функцији. Патријарх Данилo је истакао дугогодишњу плодну сарадњу православне бугарске епархије у САД и америчких власти. Истакнута је све већа улога Православне Цркве којој се придружује све више Американаца и која непрестано проширује своју пастирску и духовну делатност међу америчким народом. Његова Екселенција је изразила дубоко поштовање према Бугарској православној цркви и њеној значајној улози у духовном образовању бугарског народа и у превазилажењу многих искушења у његовој историји, попут петовековне туђинске владавине, као и спасавања бугарских Јевреја током Други светски рат.

Патријарх Данилo је у разговору са америчким амбасадором посебну пажњу посветио стању верских слобода и права на исповедање вере у различитим регионима света. Он је истакао да канонска Украјинска православна црква, на чијем је челу Његово Блаженство, митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, подлеже разним ограничењима: ограничавање верских слобода, ограничавање слободе богослужења, насилно одузимање црквене имовине и подстицање говора мржње. Патријарх Данилo је нагласио да је Украјинска православна црква, са којом су све помесне православне цркве у евхаристијској заједници, подложна озбиљним фактичким и правним ограничењима у својој пастирској делатности као резултат дискриминаторске политике појединих фактора у Украјини. Бугарски патријарх је изразио уверење да ће демократске снаге света, које прате верске процесе, узети у обзир ове забрињавајуће тенденције у Украјини и допринети гарантовању верске слободе, права на богослужење и неповредивости имовине Украјинске православне цркве. Патријарх Данилo је подсетио да је у европској историји, од реформације до данас, верски мир увек био предуслов политичког и друштвеног мира.

Подсећамо, Епископ Данилo је пре избора за бугарског Патријарха служио 7 година у САД као викарни епископ.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg