Type Here to Get Search Results !

Света Гора: Забринутост због увођења јединственог матичног броја у Грчкој


Свештена општина Свете горе упутила је писмо министру за дигитални менаџмент г. Димитриосу Папастерију у вези са предстојећим издавањем личног идентификационог броја за држављане Грчке. „Лични матични број“ ће се обавезно издавати сваком држављанину Грчке који има „јединствени порески број“ или „матични број осигурања“ и служиће за идентификацију грађана у односу на органе државе у области пореза, радних односа и осигурања.


Нови лични број ће се састојати од 9 цифара и по својој намјени сличан је јединственом матичном броју који се користи код нас.

У наставку преносимо ово писмо у цјелости:

„Поштовани господине министре,

Свештена општина Свете горе, након што је обавештена о предстојећем издавању личног идентификационог броја, како је описано у Закону 4727/2020 „о дигиталном управљању“, жели да Вам се обрати овим писмом и постави неколико важних питања:

Законом је прописано да се матични број додјељује обавезно сваком физичком лицу и остаје непромијењен током његовог живота. Такође, закон и његово образложење истичу главне циљеве овог питања, а то је олакшање грађанима у њиховим трансакцијама са јавним институцијама.

С обзиром да не постоји слична обавеза према европској регулативи, молимо Вас да нам објасните потребу обавезне примјене ове мјере у нашој земљи. Зашто лични идентификациони број постаје обавезан, а не опциони?

Изражавамо озбиљну забринутост и узбуну због заштите личних података грађана, јер матични број може повезати велики број личних података у јединствен систем.

Како можете бити сигурни да ће ови подаци бити безбједно заштићени и да неће бити угрожени?

Може ли Државни секретаријат за информационе системе државне управе, гдје ће се по закону водити матични број и гдје ће се предузимати „све неопходне техничке и организационе мере, а посебно шифровање”, да гарантује безбједност наших личних података?

Уз дужно поштовање, молимо вас да пружите потребна објашњења, а нама је изузетна част да Вам упутимо најбоље жеље.

Сви представници и старешине двадесет светогорских светогорских манастира.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Romfea.gr