Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Господ зна боље од нас шта је за нас спасоносно


И природа, и човек, и читава васељена су у руци Божјој, а наше је да се трудимо да живимо исправно и штитимо своју околину и све оно што нам је Господ поверио, рекао је преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије на Светој Литургији, коју је у Недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора служио у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенослужитеља из Ваљева и појање Црквеног хора „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић

У дану у коме прослављамо богоносне Оце Цркве, који су 325. године у Никеји дефинисали Символ вере и двадесет канона, подсећамо се да је наша вера оно што нас одређује у овом свету, будући да смо сви људи створени по икони Божјој. Управо томе протонамесник Дејан Трипковић је посветио данашњу литургијску проповед. Истакавши да, када нас неко пита шта је Црква и идентитет Цркве, слободно можемо рећи да је то Света Литургија на којој смо окупљени око Христа, око нашег епископа, беседник је указао да на Литургији  учествујемо у благодарењу Богу за све што нам је дао- од стварања света, подизања нас из небића у биће, до оваплоћења, распећа и васкрсења, те очекивања Његовог другог доласка. Христос је Бог трпљења и утехе, како нас учи посланица Светог апостола Павла, и то је Бог у Којег ми верујемо.

– Бог много трпи зато што нас воли и у Богу налазимо утеху. Христос каже:“Јарам је мој благ и бреме је моје лако, дођите ви који сте уморни и ослободићу вас вашег терета…“ То је оно што Христос чини за све нас који смо оптерећени грехом и највећим проблемом, а то је смрт, јер сви морамо проћи кроз то као што је Христос прошао. Црква даје одговор на то, јер данас сабрани овде сведочимо Васкрсење Христово, Бога утехе и трпљења, Који сваког дана чини чуда. Баш како је учинио да слеп човек прогледа, о чему говори данашње јеванђеље (Мт 9, 27- 35), тако и данас чини чуда, невидљиво, тихо и ненаметљиво. Чини чуда у свакодневном животу- део је проповеди оца Дејана Трипковића утемељене на запису Светог јеванђелисте Матеја о чудесном исцељењу слепих.

Указавши на бесмисао и лажне вредности којима је оптерећен данашњи свет, проповедник је истакао да је улога хришћана да у овом свету сведоче праве вредности, да носе слабости једни других, а изнад свега сведоче љубав по којој ће их Господ препознати као Своје ученике. Ако љубави немамо,онда смо ништа, закључио је протонамесник Дејан Трипковић, поткрепивши излагање својим искуством духовника Казнено- поправног завода из којег му је позната могућност промене живота људи који су чинили сагрешења. То је, мишљења је он, једно од сведочанстава Цркве о чудима која Христос свакодневно чини.

На крају Литургије Владика Исихије је благословио верни народ, надовезавши се на речи оца Дејана Трипковића да је Црква жив организам састављен од свих који су крштењем примили благодат Светог Духа, а чија је глава Господ Христос. Говорећи о исцељењима слепих и ђавоиманог, описаним у данашњем јеванђељу, Владика Исихије је објаснио да Господ има различите приступе. Наиме, слепцима је допустио да се саплићу, иду према Њему и траже милост, а ђавоиманог је исцелио без иједне речи. Господ свакоме од нас приступа на посебан, личан начин, јер и Он Сам је личност и Својим богочовечанским умом расуђује како је за сваког од нас најбоље, што и нас обавезује да се Њему обраћамо као истинитој личности, поучио је ваљевски архипастир.

– Када се молимо за нешто и када нешто очекујемо, не треба да сматрамо да то мора тако да буде, јер Господ зна боље од нас шта је за нас спасоносно и није Му важно шта је нама пожељно у датом тренутку и шта нас површно чини срећнијим. Господ мисли о нашем спасењу и када допусти страдања на нас, треба да знамо да су та страдања могућност да се вежбамо у смирењу, прихватимо вољу Божју и од Њега примимо благослове, како у добру, тако и у страдањима- рекао је Владика Исихије.

Осврнувши се на забринутост за животну средину, која већ извесно време постоји у нашем народу услед могућности отварања рудника, Владика Исихије је оценио да она постоји са разлогом, али да треба да знамо да су и природа, и човек, и читава васељена у руци Божјој и да неће ниједна длака да фали човеку без одобрења Божјег, а одобрење Божје је израз Његове љубави и благодати.

– Наше је да се трудимо да живимо исправно. Да се трудимо да штитимо своју околину, да штитимо све оно што нам Господ поверио, али да крајње наше уздање буде у Господа и да се Њему молимо и у добру и у злу- закључио је Владика Исихије данашње обраћање својим епархиотима у Саборном храму у Ваљеву.


Извор: Епархија ваљевска