Type Here to Get Search Results !

Министар туризма Палестине у посети Архиепископу Атинском Јерониму


Министар туризма Државе Палестине Хани Ал Хајек посетио је 26. јула ове године Архиепископа атинског и целе Грчке г. Јеронима.


Министар је изразио радост због сусрета и пријема и истакао да преноси поздраве председника и премијера земље. Он је нагласио да је ситуација сложена и тешка и замолио Архијереја да помогне страдалном народу. Он је позвао архиепископа Јеронима да посети Палестину, истакавши да ће то бити посета од великог значаја за хришћане који чине 1% становништва, и изразио бојазан да ће се за пет година тај проценат смањити на 0,5%. Такође је нагласио да се настоји да цркве и богомоље не остану без људи.

Притом је министар осудио рат, убиства деце и жена, истичући да је број погинулих достигао 50.000, а број рањених 100.000 људи и обавестио Његово Блаженство да ће му послати писмо у којем ће напишите тачно какву ће помоћ и подршку добити.

Архиепископ је био заинтересован да сазна прецизније детаље о ситуацији, као и о манастиру „Свети Порфирије“ где се налазе заробљене избеглице без хране, воде и струје. Он је замолио министра и његову пратњу да пошаљу писмо Светом синоду Грчке цркве у којем ће нагласити да је то тема која се тиче читаве јерархије. Почетком октобра одржаће се састанак Синода Грчке цркве на којем ће се разговарати о питању споменика у Палестини. Архиепископ Јероним је такође додао да постоји предлог да делегација Цркве Грчке посети то подручје. Он је навео да су на састанку који је недавно имао са јерусалимским патријархом Теофилом разговарали о ситуацији, а њега је занимало како би се могла послати материјална помоћ.

Надамо се да ћете имати снаге и да ће доћи мир у свет“, подвукао је архиепископ Јероним.

У пратњи министра био је и амбасадор Државе Палестине у Грчкој г. Јусеф Дорхом, г. Мајд Елиас Ал Арија, г. Висам Салсаа и гђа Евелина Каравасилис, док су присуствовали архијерејски викар архимандрит Варнавас Теохарис и протопрезвитер Емануел Папамикрулис, секретар Синодске комисије за међуправославне и међухришћанске односе.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Ecclesiagreece.gr