Type Here to Get Search Results !

Празник крштења древне Русије


Дана, 28. јула 2024. године, у недељу 5. по Педесетници, на дан када се празнује успомена на светог равноапостолног великог кнеза Владимира, на дан црквене и државне славе Крсне славе Древне Русије, Његов Светост Патријарх московски и све Русије г. служио је Божанствену Литургију у Горњем храму „Свети Александар Невски“ Благовештенског храма Свете Тројице Александро-Невске лавре у Санкт Петербургу, Русија.


На данашњи дан навршава се 300 година од преноса моштију светог кнеза Александра Невског у ову лавру и њиховог полагања у храм Благовештења.

По доласку у храм, Његова Светост Патријарх Кирил се поклонио моштима Светог Александра Невског, а потом је началствовао служењем Божанствене Литургије.

Саслуживали су му: митрополит петербуршки и ладошки г. Варсануфије, Епископ кронштатски г. Венијамин, Епископ Петергоци д. Силуан Петерхофски – ректор Петроградске духовне академије, епископ раменски Алексије – лични секретар Патријарха Кирила и многобројно свештенство Руске Православне Цркве.

Служба је директно преношена на ТВ каналима „Сојуз“, „Спас“ и „Санкт Петербург“, као и на званичном сајту Руске Православне Цркве.

Касније истог дана, Лавру је посетио и председник Руске Федерације Владимир Путин, коме је патријарх Кирил уручио орден „Св. Александра Невског“ првог реда, за залагање да врати иконе Св. Андреја Рубљова у Светотројичну Сергејеву лавру и враћање моштију благочестивог кнеза Александра Невског у Александро-Невску лавру.

Захваливши се на награди, председник Путин је рекао: „Ваша Светости, много вам захваљујем на овој високој црквеној награди. Желим да кажем да је Руска православна црква, наравно, један од најважнијих моралних темеља постојања руског народа. Уз традиционалне руске конфесије, Руска православна црква је и основа руске државности. Учинили сте много на јачању државе и у данашње време. Јер нема ништа моћније и јаче од духовног начела. Све остало је изграђено на овоме.''


Превод са руског приредила
редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru