Type Here to Get Search Results !

Изабрани Епископ диоклијски Пајсије у Јошици: Основни циљ је бити са Богом и да Бог буде са нама


У Храму Свете великомученице Недјеље у Јошици, поводом храмовне славе, вечерњим богослужењем началствовао је Високопреподобни архимандрит Пајсије, изабрани Епископ диоклијски, који је након вечерње предводио литију око овог светог храма.


Након литије и благосиљања храма, села и вјерника, архимандрит Пајсије се вјерном народу обратио рјечима бесједе, тумачећи Христову заповијест: Идите и научите све нараоде, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповједио; и ево, Ја сам с вама у све дане до свршетка вијека. Када бисмо сажели задатак и циљ хришћанског живота у свега пар ријечи, онда би, по ријечима изабраног Епископа диоклијског, било довољно управо поновити ове јеванђелске ријечи.

„Учити, некога значи претходно примијенити то што учимо друге у свом сопственом животу, имати довољно искуства да бисмо то искуство и знање могли пренијети на другога, а свакако преносимо исповједање вјере Христове, како се каже, да се људи крсте у живога Бога: У име Оца, Сина и Светога Духа. И то значи исповједање своје вјере, прије свега чврста вјера у Бога живога, Бога који спасава, Бога који даје живот вјечни. Осим тога постоји и други дио, гдје каже: Учећи их да држе све што сам вам заповједио. То значе оне ријечи апостола Јакова који каже да је вјера без дјела мртва, да своју вјеру треба да свједочимо дјелима и да заправо та дјела јесу плодови праве и истинске вјере. А онда долази и смисао свега тога и циљ, како се каже јер: Ја сам с вама у све дане до свршетка вијека, амин. Заправо бити са Богом и да Бог буде са нама јесте циљ нашега овоземаљског живота, јер то јесте живот вјечни и вјечна радост. Због тога и сами наш и основни циљ јесте бити са Богом и да Бог буде са нама“, поручио је Високопреподобни архимандрит Пајсије, изабрани Епископ диоклијски.

Потом је отац Пајсије, по благослову Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, Златним ликом Светог Петра Другог, одликовао парохијане овог храма, Дмитрија и Татиану Перов, који су у благочестивом браку изродили шесторо дјеце, Тимотеја, Николаја, Дмитрија, Аријану, Владимира и Марију.

Након примања признања, г. Дмитрије Перов се захвалио Високопреосвећеном Митрополиту и Високопреподобном архимандриту Пајсију.

Прослава славе Храма Свете великомученице Недјеље у Јошици почела је јутрос Светом литургијом и благосиљањем славских дарова.


Извор: Митрополија црногорско-приморска