Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ Јерменске апостолске цркве подсетио украјинске власти на потребу заштите права верника


Врховни патријарх и католикос свих Јермена Карекин II позива украјинске власти да не нарушавају историјски успостављено јединство православне заједнице. Његов секретар  за штампу свештеник Исаија Артењан је то изјавио ТАСС-у 23. августа 2024. коментаришући закон који је усвојила Врховна рада Украјине, а који омогућава забрану канонске Украјинске православне цркве.


„Католикос свих Јермена је изнео свој став у вези са овим алармантним питањем које се тиче верског  живота у Украјини, када је закон о заштити уставног поретка у сфери деловања верских организација још био у изради“, подсетио је секретар за штампу. У новембру 2023. врховни патријарх и католикос свих Јермена Карекин II изразио је дубоко уверење да је, посебно у време садашњих тешких искушења, „неопходно држати Цркву подаље од политичких процеса и не претварати верски чинилац у прилику  да  сеје спекулације и контроверзе“.

„Нажалост, оправдана забринутост Јерменске цркве и других Цркава у вези са могућим нежељеним последицама ратификације овог закона и његовог негативног утицаја на духовни и канонски живот и на православно становништво није наишла на одговор; олуке су донете под утицајем тренутне политичке ситуације“, рекао је свештеник Исаија Артењан.

Секретар за штампу је додао да предстојатељ Јерменске апостолске цркве позива на чеда пријатељског народа Украјине – власти и законодавце – и апелује на њих да не нарушавају историјски успостављено јединство православне заједнице, да штите права постојећег верске заједнице, верника и свештенства, и да поштују неприкосновеност светиња“. Он је напоменуо да Јерменска апостолска црква и јерменски народ „желе да се милошћу Божјом ускоро реши руско-украјински сукоб“, елиминишу све неприхватљиве појаве које ремете црквени живот, а  да би богате традиције „вековима провереног пријатељства између братских народа” биле поново успостављене.


Превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Рatriarchia.ru