Type Here to Get Search Results !

Прва румунски говорна парохија затворена у Украјини

Први пут у Украјини затворена је парохија канонске Украјинске православне цркве у којој се говори румунски.


У петак, 23. августа 2024, управа градског гробља у Черновцима одсекла је браве са цркве Света Три Јерарха, која се налази на територији гробља, и запечатила зграду, чиме је спречила верницима да уђу и да се моле, саопштава Епархија черновичко- буковинска.

У Буковини у Украјини постоји више од 100 парохија које говоре румунски. Како наводе у епархији, ово је прва црква која је затворена.

Црква служи и као гробница седморице православних архијереја из Буковине. Подигла ју је је Митрополија буковинска 1881. године, а обновила су је нека  румунска друштва, румунски конзулат и парохијани 1990. године. Према писању Православног живота, град никада није помогао ни у обнови цркве, нити у бризи о суседном гробљу и имовини. Ипак, у октобру 2023. године, Градски савет Черноваца донео је одлуку да парохијска заједница више нема право да користи цркву, а сада је црква физички запечаћена.

„Видимо како власти намерно ограничавају права и крше румунску мањину у Украјини“, пише у епархији.

„Власти су прво одбиле да региструју Викаријат за Румунску православну цркву, али су сада почеле да затварају парохије које говоре румунски... шта је следеће?“

Епархија се позива на такозвану „Румунску православну цркву Украјине“, коју је основао Свети синод Румунске православне цркве у фебруару ове године. Раније овог месеца објављено је да су украјинске власти одбиле да региструју ову организацију, рекавши да би те парохије требало да се придруже „Православној цркви Украјине“, структури коју већина православног света, укључујући румунске православне, сматрају расколничком Црквом.

Румунски архијереји су већ неколико година забринути за судбину више од 100 етнички румунских парохија у западној Украјини, усред све већег црквеног раскола који је захуктао 2018-2019. стварањем расколничке „Православне цркве Украјине“, а сада услед рата у Украјини са пропратним државним прогоном канонске Украјинске православне цркве.

У јулу 2019. године, Архијерејски синод/сабор расколничке ПЦУ објавио је намеру да оснује румунски викаријат, надајући се да ће убедити Румунску цркву да их призна, али румунски верници који живе у Украјини нису показали интересовање.

Очекује се да ће парохијани храма Света Три Јерарха на черновичом гробљу апеловати на председника Румуније.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com