Type Here to Get Search Results !

Празник светог Козме прослављен на месту његовог почивалишту у Колкондасу у Албанији

У петак, 23. августа и суботу, 24. августа, служени су вечерња, Јутрења и Литургија и  обављена литија у манастиру Колкондасу, где се налази гроб светога коме је манастир посвећен. Манастир је у потпуности реновиран под надзором архиепископа албанског Анастасија.


Верници су допутовали из свих крајева Албаније, као и  муслимани који поштују светог Козму, као и верници Грчке. Међу грчким учесницима били су гувернер Епира Александар Кахриманис и професор емеритус Михал Тритос са Аристотеловог универзитета.

Свету Литургију служили су митрополит аполонски и фијерски Николај, митрополит амантијски Натанаил и епископ вилиски Астије.

Пред крај Свете Литургије уприличен је опход са иконом, крстом и моштима Светог Козме око манастирског саборног храма. Ову литију предводила су два митрополита, који су ове светиње донели из тиранске архиепископије, где се чувају.

Проповед  је одржао архимандрит Козма Прифтис, који је говорио углавном о животу и мучеништву светог Козме. Изложиоо је светитељев ватрени  духовни подвиг и његову посвећеност  томе да људски род живи у слободи.

Вреди напоменути да је у крају где је Светитељ пострадао, на Мизечкој равници, митрополит фијерски Николај началствовао вечерњом службом. Архиепископ албански Анастасије је на том месту 2018. године подигао велелепни  крст.

Иначе,  манастир Светог Козме у Колкондасу подигао је Али-паша и то је прва црква посвећена светом Козми.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthodoxtimes.com