Type Here to Get Search Results !

На Успеније Пресвете Богомајке у Кијево-печерској лаври лику светих прибројани су Митрополит кијевски и галицки Јоаникије и схијеромонах Васијан Слијепи

У недељу 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, на светој Литургији у Кијево-печерској лаври свечано су прибројани лику светих Митрополит кијевски и галицки Јоаникије (Руднев, +1900) и схијеромонах Васијан Слијепи (Балашевич, +1827).


Након Литургије, којом је началствовао Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, служен је последњи помен Митрополиту Јоаникију и схијеромонаху Васијану, после чега су објављене одлуке Светог синода Украјинске православне цркве (Московске патријаршије) од 19. априла и 20. јула 2016 о њиховом прослављењу. Такође, прочитана су житија новопрослављених светитеља.
Према одлуци Светог синода, спомен преподобног Васијана прослављаће се 25. априла/8. маја, на дан његовог упокојења, а светог Јоаникија 7/20. јуна, такође на дан светитељевог упокојења.
Обојица светитеља сахрањена су у Кијево-печерској лаври. Гроб светог Јоаникија налази се у цркви Воздвижења часног Крста, а гроб преподобног Васијана поред цркве Рођења Пресвете Богородице.
Са енглеског: Свештеник Александа Орландић