Type Here to Get Search Results !

Епископ бачки Иринеј на дан Светог Јустина: „Био је истински исповедник вере и мученик по духу“


Празник Светог Јустина врањског и ћелијског, чије свете мошти почивају у поменутом ваљевском манастиру, прослављен је у присуству више хиљада верника из земље и региона. Литургијским сабрањем у новом тропрестолном заветном храму Аве Јустина, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј уз саслужење Њихових Преосвештенстава Епископа шабачког Лаврентија, администратора Епархије ваљевске и мохачког Исихија, викара Епископа бачког, као и великог броја свештенослужитеља из више Епархија. 



Појали су певница и ћелијске монахиње предвођене високопреподобном игуманијом мати Гликеријом. Након читања јеванђеља беседио је Епископ бачки Иринеј који је истакао да сваке недеље прослављамо Васкрсење Господње, али и угоднике Божје, међу којима је и Ава Јустин. „Међу светима које данас славимо је и личност из ранијих векова – Свети Јустин Философ и Мученик, на кога се и Јустин Ћелијски угледао“, рекао је Владика Иринеј, указавши притом на велико, опсежно и темељно богословље Аве Јустина које је изнедрило широм света своје наследнике. „Он је био истински исповедник вере и мученик по духу“, додаје Епископ бачки, подсећајући на Авину бескомпромисну веру и држање, нарочито када су му локални властодршци претили смрћу. „Рекао је да се не плаши претњи и да је смрт за њега спасење јер га води у наручје Христово. То је дух којим Црква побеђује“, рекао је Владика Иринеј који је честитао славу ћелијској обитељи, упутивши и изразе саучешћа због упокојења једне од ћелијских сестара – мати Антонине, која је нарочито била ажурна у бележењу и прикупљању беседа Светог Јустина.




Након причешћа, освећења жита и резања славског колача, на крају Литургије сабранима се обратио Епископ шабачки Лаврентије, у својству домаћина будући да администрира Епархијом ваљевском. Захвалио је Епископу Иринеју на доласку са жељама да нас одржи на путу спасења, уручивши му дар – панагију, поводом тридесет година архијерејске службе Епископа бачког. Владика Иринеј се захвалио на вредном дару, похваливши вишедеценијско архијерејско прегалаштво Владике Лаврентија, посведочивши притом да је ново време изнедрило богоборачки дух који се нарочито огледа у цепању Цркве изнутра, те да јединство данас посебно важно. „Без заједнице Црква не може ништа. Угледајмо се на Аву Јустина“, поручио је на крају Владика Иринеј.




После Свете Архијерејске Литургије одржана је Светојустиновска академија на којој су беседили историчар др Милош Ковић и режисер и публициста Драгослав Бокан.