Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: „Од Осана!“ до „Распни га!“ - то је људска драма


Дана 25. априла 2021. године, када Црква молитвено прославља празник свечаног Уласка Господа Бога и Спаса нашега Христа у Јерусалим – Цвети - дан када је народ дочекао Господа као Месију, који јахаше на магарету и бацајући под ноге његове цвеће као пред цара, клицаше: Осана Сину Давидову! Благословен који долази у име Господње, цар Израиљев! -  верни наорд парохије пиличке радосно је дочекао свог архијереја, Преосвећеног Епископа г. Фотија, да богослужи и освешта новозавршени фрескопис  храма Свете мученице Недеље у Барама (Горња Пилица).


Преосвећеном Епископу г. Фотију у евхаристијском сабрању су саслуживали протојереј-ставрофор Видоје Лукић, архијерејски намесник зворнички; протојереј-ставрофор Цвико Мојић, умировљени парох бијељински; и ђакон Немања Спасојевић; у молитвеном присуству великог броја верних тог краја.

У току свете Литургије владика Фотије је освештао новозавршени фрескопис храма, иконе иконостаса и врбове гранчице.

За уложени труд у пастирском раду, Епископ је надлежног свештеника, протонамјесника Дарка Б. Перића, привременог пароха пиличког, рукопроизвео у чин протојереја.

Обраћајући се вјерном народу Преосвећени владика је у својој беседи истакао велику драму кроз коју пролази сваки појединац у свом животу: - Данас празнујемо Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети. Господ улази у град а сав народ га поздравља месијанским поздравом: Благословен који долази у име Господње!. Христос Месија и Спаситељ света. Нажалост, није прошло много, а ти исти људи су тражили узвикујући: Распни Га, распни Га! То је људска драма. То је врло често драма свакога од нас.

Епископ Фотије је заблагодарио свима који су помогли изградњу храма у Барама и завршетак освећеног фрескописа, као и свима који су дошли да учествују у светом сабору:

- 'Добро је што сте данас дошли у великом броју на свету Литургију. Ми смо данас осветили нови живопис у овом светом храму, да се угледамо на ликове ових светих, да проучавамо њихова житија и да покушамо и ми у свом животу да их подражавамо. Да идемо њиховим путем и њиховим стопама. Ако су били испосници да постимо, ако су били молитвеници да се молимо, ако су били ктитори и приложници да и ми помажемо подизање наших храмова где год можемо.

Преосвећени Владика је одликовао заслужне појединце са њиховим породицама који су дали особитог труда и љубави у завршетку истог храма: -Желим да захвалим свима вама у Црквеном одбору, а на првом месту оцу Дарку, као и свим људима који су помагали изградњу ове светиње.

Одликовани су: Иван (син +Цвјетка) Станкић из Бара (Горња Пилица), Радо (син +Риста) Перић из Бара (Горња Пилица), Домин (син Марка) Станкић из Бара (Горња Пилица) и Томо (син +Јоце) Драгић са Косе (Горња Пилица).


Извор: Епархија зворничко-тузланска