Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије: Сви смо ми путници на овој земљи, а Свети Николај наш сапутник и заштитник


У храму Светог Николаја Мирликијског, у бјелопољском насељу Никољац, Свету Архијерејску Литургију, на празник Преноса моштију Светог Оца Николаја, у суботу 22. маја 2021. служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије са свештенством.  


Звучни запис беседе


У архипастирској бесједи којом се обратио сабранима Владика Јоаникије је казао да све што је везано за пренос моштију светих угодника је свијетло и вриједно спомена.

Тако је и пренос моштију Светог Оца нашег Николаја Мирликијског Чудотворца, великог Божјег угодника, велики догађај, којег се Црква редовно сјећа. Догађај који се десио у 11. вијеку, спомиње се толико вјекова, до данашњег дана.

„Није то случај само са Светим Николајем, него и са многим другим Божјим угодницима да се прослављају више пута током године. Светог Јована прослављамо неколико пута, спомен Светог Николаја вршимо два пута и многе друге Божје угоднике помињемо по више пута. Међу свим светитељима, послије Светих апостола, највише се помиње Свети Николај Чудотворац, који је био Епископ у граду Мири Ликијској и тамо је своје апостолско дјело вршио. Прочуо се по великом милосрђу и човјекољубљу, по доброти, храбрости, ревности за вјеру, по свим врлинама које један пастир Христов треба да има. И не само то, он је постао узор сваком свештенику, монаху, епископу и хришћанину зато што је био пун вјере и Духа Светог, пун дарова Божјих. Такви људи су, заиста, дар од Бога овоме свијету“.

„Он је велики заступник свих хришћана и бранитељ Цркве, заштитник морепловаца,  брзи помоћник у невољама, онај који избавља из сваке туге, искушења и опасности. Зато у молитвеном правилу, које је Црква Божија прописала за хришћане, имамо молитве јутарње и вечерње, акатист Исусу Христу и Пресветој Богородици, а они ревноснији редовно читају и акатист Светом Оцу Николају, као и онда када негдје путују“, казао је Преосвећени Епископ.

Додао је да смо сви ми путници на овој земљи, а Свети Николај наш сапутник и заштитник.

„Ту благодат, слободу и дар дао му је Господ због његове љубави. На њему се испунила ријеч Божја, коју је Господ Исус Христос рекао својим апостолима, да ће они, будући да су се дивили чудесима која је Он чинио, чинити већа чудеса него што их Он чини. Наравно, то треба схватити тако да ће се чудеса чинити кроз сву историју, благодаћу Божјом и силом Духа Светог, и да ће се многи људи појавити у Цркви Божјој, којима ће Бог дати дар чудотворства. Међу њима је Свети Николај, најпознатији у нашем народу Свети Василије Острошки, Свети Стефан Дечански“.

„На овај дан, у нашој Цркви је установљено да се празнује чудо Светог Николаја над Светим Стефаном Дечанским, коме је он вратио вид, на чудесан начин, јер је био ослијепљен због борби око власти. Било је тога у Византији и другим православним земљама, није то само карактеристика само за нас. Када видите како су се људи борили око власти у православним земљама, онда да се запрепастите како православни хришћани могу да се изопаче кад их такве страсти раздиру. Али, то су наше људске слабости. Бог је дао да и Свети Стефан Дечански, над којим је Свети Николај учинио превелико чудо, вративши му вид, тјелесни а и духовни, да је и он постао велики исцјелитељ, чудотворац и заштитник, свакако, највећи на Косову и Метохији. Наш  народ каже: Док је Светог Стефана Дечанског, његових моштију у Дечанима, дотле је наше Косово и Метохија. То ће, ако Бог да, бити до скончанија свијета и вијека. У овом свијету се догађају разне промјене, али је важно да сачувамо памћење, да  се не одричемо наше историје и наших светиња, него  да их чувамо, љубимо, обнављамо и украшавамо“, бесједио је Владика Јоаникије.

Он је навео да је и храм у Никољцу обновљена светиња, те да је овдје доста урађено за последњих 20 година, некада манастиру Никољцу.

„Најважније је да се овдје врши редовно богослужење и да долази много народа.  Овај хор омладински носи име Светог Николаја и, управо, на данашњи дан прослављају своју крсну славу. Лијепо је што је ова светиња пропојала, што се испуњава  омладином и вјерним народом. Нека Бог благослови, нека Свети Николај свима вама буде сапутник, помоћник, избавитељ од невоља и сваке опасности, и руководитељ на путу спасења. Он нас води Христовим путем, јер је он цијелог свог живота ишао Христовим стопама, сјединио се са Крстом Христовим, Који му је дао силу и постао саучесник Његове славе, васкрсења и побједе над смрћу. Име Николај носи у себи значење побједе, а у његовом случају то је Христова побједа над смрћу. То је једина права побједа и ми се као хришћани трудимо да добијемо ту милост да постанемо саучесници и сапричасници Христове побједе над смрћу и славе Његовог Васкрсења, заједно са свима светима. На здравље и на спасење, свима срећан празник. Бог вас благословио“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Освештан је и преломљен славски колач, поводом славе црквеног хора „Светог Николе“ из Бијелог Поља.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка