Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј осветиће обновљену цркву у Њујорку

 

Његова Светост цариградски патријарх Вартоломеј посетиће Америку у октобру и новембру ове године, 2021,, а за то време ће обележити  годишњицу свог устоличења за патријарха и свечано осветити  цркву Светог Николе, која је у ствари обновљена црква коју су терористи струшли приликом свог напада на Светски трговниски центар. у Њујорку.


У недавнообјављеној поруци,  архиепископ Грчке православне америчке архиепископије Елпидофор најавио је да ће Патријарх прву посету Америци  за последњих 12 година обавити од 23. октобра до 3. новембра 2021. године.

Првобитно је требало да посети САД у мају 2020. године на позив тадашњег државног секретара Мајка Помпеа, мада је његово путовање одложено због пандемије Ковид 19.

Свјатјеши Патријарх ће 30-годишњицу свог устоличење за цариградског патријарха прославити 2. новембра 2021. године.

Његова посета ће такође „започети прославу стогодишњице оснивања Грчке православне америчке архиепископије е (1922–2022), која ће се следеће године обележавати широм земље“.

Патријарх ће стићи у Вашингтон,  где ће бити дочекан „на највишем нивоу дипломатског и црквеног достојанства“. Такође ће посетити мирополије  Питтсбурга  и Чикага и учествовати у „великом екуменском догађају“ на Универзитету Нотр Дам.

Његова посета ће се завршити у Њујорку, а врхунац ће бити „Отварање врата“ грчке православне цркве и националног светилишта Светог Николе при Светском трговинском центру, које се гради на месту некадашње цркве Светог Николе која је уништена 11. септембра 2001. године.


Извор: Orthochristian.com

(са енглеског превела Сања Симић де Граф, проф.)