Type Here to Get Search Results !

Споменик Светог Јована Сангранциског освећен у његовом родном селу


Адамовка, Украјина, 2. јула 2021. – Православни хришћани из целог света данас светкују Светог Јована (Максимовича) Чудотворца Шангајског и Санфранциског, а верници његовог родног села Адамовке у Украјини нису изузетак.


Уочи његовог празника, на скиту именованом у његову част у Адамовки свечано је освећен нови споменик светитељу. Скит пропада успенско-свјатогорскпј лаври. Освећење је обавио Његово Високопреосвештенство митрополит свјатогорски Арсеније заједно са братијом манастира и представницима свештенства Руске православне заграничне Цркве који су специјално за празник стигли из Америке.

Бронзана скулптура Светог Јована постављена је поводом 125. годишњице његовог рођења и 100. годишњице Руске заграничне цркве.

Празнични догађаји започели су молебеном у метохуЛавре у селу Николско, неколико миља од Адамовке. Како је митрополт Арсеније објаснио, деда светог Јована је сахрањен у цркви Вазнесења Господњег у Николском, па је будући свети архијереј ту несумњиво боравио са родитељима. Затим су свештенство и стотине верника који су носили иконе и заставе пешачичи од Николског до Адамовке уз појање акатиста Богородици и молитве Господу, Пресветој Богородици, Светом Јовану и свим светима.

Чим је поворка стигла до Скета Светог Јована у Адамовку, митрополиз  Арсеније, свештенство Лавре и протојереј Григорије Џојс из цркве Светог Владимира у Ен Арбору у Мичигену, обавили су обред освећења споменика. После,тога је митрополит. Арсеније благословио вернике светом водом и позвао све на обед, напомињући да је породица Максимович сељане увек почастила јелима за црквене празнике. Црква Светог Јована сада стоји тамо где је некада била кућа његових родитеља, а сабраћа Лавре настављају традицију гостопримства породице Макимовича, нагласио архијереј.

Такође је снимљен и документарни филм у част 125. годишњице рођења Светог Јована, који се ове недеље приказује на украјинској телевизији.


Извор: Orthochristian.com

(са енглеског превела Сања Симић де Граф, проф.)