Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин у манастиру Никоље: Угрејани смо топлотом љубави Христове оличене у Његовом Телу и Крви


Као што нас Крстопоклона недеља Великог поста крепи на пола пута ка даљем подвигу очекивања Васкрслог Христа, тако и на пола пута празник Светог Николе Епископа Мире Ликијске у Божићном посту верне крепи ка очекивању радости Рођења Христовог. Манастир Никоље је овом приликом прославио свог патрона Светог Николу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Епископ жички Г. Јустин. Саслуживали су архимандрит Тимотеј (Миливојевић) и ђакон Стефан Симић, а сам празник увеличало је и појање византијског хора “Мојсије Петровић“.


Угрејани смо топлотом љубави Христове оличене у Његовом Телу и Крви, а Владика Јустин се обратио верном народу сабраном у светониколајевској обитељи, поучивши нас примером владања врлинског живота Светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Његов светли пример задобијања Христа изложен у житију, води нас одбацивању овоземаљске насладе као привремене.

Поучени речима данашњег Јеванђеља видимо слику богатог човека који сакупљаше себи блага за време овога живота мислећи да ће тиме задовољити и своју душу. Ми морамо да живимо за будући живот, да спасавамо душу. Хиљадама година пројављује се кроз искуство да Христови следбеници неће живети као насладитељи овоземаљских ствари, већ напротив они ће имати искушења, да би се искушани нашли тамо где су сви светитељи Божији. Зато Христа не смемо никада и ни за шта дати.

Време брзо пролази и то треба искористити да поживимо најбоље што можемо уз помоћ и милост Божију. Да се трудимо да задобијемо самога Господа Бога, Његову благодат и Његову силу и да тако живећи овде на земљи искусимо рај. Јер овде на земљи за оног који живи у Господу почиње рај. Иако је тешко, има много искушења, болести и безнадежности, ми смо живи када смо са Христом, рекао је Владика Јустин.

Сабрана заједница литургијско славље пренела је на трпезу љубави, коју су уприличиле сестре из Манастира Никоље.


Извор: Епархија жичка