Type Here to Get Search Results !

Епископ Пахомије: Свети Никола се старао да умножи таланте које му је Господ даровао

 

Свети Николај велики богоугодник, заједно са празником посвећеном деци - Детињци, дана 19. децембра 2021. године, свечано и торжествено су прослављени у свим храмовима Епархије врањске. 


Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије је у навечерје празника служио празнично бденије у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, уз саслужење игумана манастира архимандрита Методија (Марковића), који прославља Светог Николу као своју Крсну славу.

Сутрадан, на сам дан празника, Преосвећени Епископ Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Епископу су саслуживали јереј Зоран Ђуровић из београдско-карловачке Mитрополије, јереј Далибор Јовић и ђакон Миодраг Наумовић.

У току Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резања славског колача које је за празник Детињци припремио мали дечак Димитрије, са својом породицом из Врања.

На крају Литургије, Архипастир наш Епископ Пахомије најпре је честитао славарима славу и празник свим верницима, пожелевши да благослов Божији буде са свима нама, молитвама Светог Николаја. Затим се обратио веома поучном беседом, говорећи о значају Светог Николаја Чудотворца за род људски, напоменувши да га славе и многи други народи свуда по свету. Напоменуо је, такође, да се Свети Никола старао да умножи таланте које му је Господ даровао, не бринувши се да задобије земаљска блага него живот вечни, па да се и ми угледамо на њега и подражавамо његовом примеру. Такође је поучно говорио о празнику деце Детињци, који је увод у радосни и најзначајнији догађај у домостроју спасења рода људскога, а то је Рођење Господа нашега Исуса Христа. Затим је напоменуо да родитељи, поред старања о овоземаљским материјалним добрима, најпре васпитавају своју децу учећи их закону Божијем и служити им као пример.

По завршетку Литургије уприличена је трпеза љубави у сали Црквене општине Врање.


Извор: Епархија врањска