Type Here to Get Search Results !

Литургијско сабрање у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу: Живот је дар наших мајки али и њихове жртве која је дар њихове љубави

 

У недељу Праотаца, на Материце 26. децембра 2021. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.


Звучни запис беседе


Владики Јовану су саслуживали ректор крагујевачке богословије Светог Јована Златоуста протојереј – ставрофор проф. др Зоран Крстић, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, Архијерејски намесник лепенички протојереј – ставрофор Срећко Зечевић, Архијерејски намесник левачки протојереј – ставрофор Милић Марковић, уредник информативне службе епархије шумадијске протонамесник Дејан Марковић и професор крагујевачке Богословије јереј Владан Костадиновић.

Својим појањем Литургију је улепшао хор Саборног храма „Пресвете Богородице“, под диригентском палицом протојереја Драгослава Милована.

Чтецирали су богослови Василије Андрић, Милан Јеличић, Никола Караклајић, Александар Бојанић, као и др Марко Петровић.

По благослову Његовог Преосвештенства Г. Јована, верном народу се беседом обратио отац Владан Костадиновић рекавши да човек суочен са искушењима овога живота, схвата да разум и логика не могу бити решење за све његове проблеме. Решење је у Богу, који се налази у нашем срцу. Његова благодат који силази у наше срце је пут који не познаје обрисе логичког система и нашег рационалног размишљања. Када нас Господ озари Духом Светима, знамо да сваки дан нашег живота није последица наших заслуга, већ милости Његове. Благодат и Тајна оваплоћења Господа је за свакога ко је отворио своје срце за Господа. Живот је дар наших мајки али и њихове жртве која је дар њихове љубави. Нека је хвала свим мајкама, које сведоче љубав. На њима је благодат и на њима се открива Тајна љубави оваплоћеног Богомладенца Исуса Христа коме се клањамо и чије рођење ишчекујемо са највећом љубављу у својим срцима.

Након причешћа, Владика Јован је поделио свој Архијерејски благослов као и иконице присутнима. Старањем и трудим свих парохијанки Старе Цркве: мајки, сестара, супруга… празновање верног народа са својим Владиком празника Материца је настављено у парохијском дому.


Извор: Епархија шумадијска