Type Here to Get Search Results !

Одржана промоција Зборника докумената "Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату"


У петак, дана 17. октобра 2021. године, у сали Саборног храма Свете Тројице у Врању, у организацији Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије, Окружног одбора Врање, одржана је промоција Зборника докумената "Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату", у издању Философског факултета Пале, Удружења историчара "Милорад Екмечић" и Центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица у Влади Републике Српске.


Промоцији су присуствовали: Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, председник Скупштине града Врања господин Дејан Тричковић, професори Универзитета, представници локалне самоуправе, Војске Србије, градских институција, организација и други. 

Уводну реч  на промоцији одржао је доцент др Дејан Антић, професор Департмана за историју Философског факултета Универзитета у Нишу, који је том приликом укратко појаснио садржај и значај овог Зборника, како се злочини над српским народом не би заборавили. 

Након уводног излагања, о самом Зборнику говорили су представник Института за српску културу из Приштине (са привременим смештајем у Лепосавићу) др Иван Бецић и декан Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић. Такође су говорили о великом страдању српског народа од стране усташа и муслимана на просторима сарајевско-романијске регије, са циљем сатирања српства и православља.

Том приликом је доцент др. Дејан Антић, у име Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије, поклонио реплику Пуковске заставе декану Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драгу Мастиловићу.

По излагању ових еминентних стручњака, обратио се Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, поздравивши све присутне и захвалио се организаторима промоције Зборника. Том приликом је напоменуо да су прошле и ове године у Епархији врањској обележени велики јубилеји, у којима је покушано да се врати сећање на значај и историју велике светиње - манастира Преподобног Прохора Пчињског, па је том приликом доделио Грамате проф. др Драгу Мастиловићу, проф. др Драгиши Бојовићу, бригадном генералу у пензији Зорану Лубури, председнику Скупштине града Врања господину Дејану Тричковићу и другима, а који су допринели обнови светиње и организацији свега онога што је обухватало обележавање великих јубилеја.


Извор: Епархија врањска