Type Here to Get Search Results !

Нови број “Православног мисионара”: „Бог није у сили, него у правдиˮ (бр. 381, септембар-октобар 2021)

Пред читалачком публиком је нови број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Септембарско-октобарски 381. број тематски је посвећен теми: „Бог није у сили, него у правди". 


Представљање овог броја у медијима: 

Катихета Бранислав Илић гост Телевизије Храм - тема: "Бог није у сили, него у правди"

Катихета Бранислав Илић гост Радио-Светигоре: Христос је центар и темељ свега

Катихета Бранислав Илић гост Радио-Беседе: Сваки човек је призван да буде мисионар

Катихета Бранислав Илић гост Радија "Слово љубве": Плодови "Православног мисионара" видљиви су деценијама

Катихета Бранислав Илић гост Радија "Глас": Сваки нови број "Православног мисионара" обрадује нас значајним темама

Катихета Бранислав Илић гост Радија "Источник": Пастирска брига наше цркве показује се и кроз "Православни мисионар"

Катихета Бранислав Илић гост Радија "Златоусти": Мисионарско гласило Српске Цркве је јевнађелско дело љубави

Катихета Бранислав Илић гост Радио-Милешеве: Циљ и задатак "Православног мисионара" је да реч љубави Божје дође до срдаца многих

Катихета Бранислав Илић гост Радија "Српски Сион": Читајући "Православни мисионар" духовно се преображавамо

О теми броја који се налази пред читалачком публиком, у оквиру уредничког уводника презвитер др Оливер Суботић чини осврт на предивне примере из нашег народа и шире, који сами собом говоре о значају речи да Бог није у сили, него у правди. Августа месеца ове године Србијом је одјекивала снажна и изразито емотивна порука српског ватерполисте Душана Мандића, који је после полуфиналног меча Олимпијских игара у Токију пред телевизијским камерама неколико пута рекао: Има Бога! Дични спортиста је тим гестом одговорио на ситуацију у којој је „људски фактор“ (оличен у пристрасним судијама на утакмици) покушао више пута да силом овоземаљске власти онемогући српску репрезентацију да дође до финала. Тај покушај је, међутим, био безуспешан, а тријумф српског ватерполо тима потпун и, већ у наредном мечу, овенчан златном медаљом. Овај догађај неодољиво подсећа на историјска бојишта у којима су православни хришћани често били у неравноправном положају, али су ипак односили победу. У сећање нам тим поводом долази антологијска реченица Светог Александра Невског да Бог није у сили, него у правди, истиче презвитер др Оливер Суботић.

Свети оци тумаче Свето Писмо, наслов је рубрике у којој је објављена беседа Светог и богоносног оца Јована Златоуста на еванђелску причу о Првосвештеничкој молитви. Кроз омилију великог златоуста учимо са каквом усрдношћу треба приносити молитве, учимо се и стојећи не гледати само очима телесним, већ и душевним, и преклањати колена са скрушеношћу срца.

Житије и дела љубави Преподобне и богоносне равноапостолне Олге доноси нам Михаела Панковић у рубрици Материк. У наведеном прилогу се наводи сведочанство о канонизацији ове угоднице Божје, коју је Руска Црква врло рано прогласила светом. Године 1587. прогласила ју је светом и равноапостолном, као и њеног унука Владимира Великог, као признање за њихове напоре и ангажовање приликом покрштавања Русије. На иконама су представљани, као и свети пар Константин и Јелена, са уздигнутим Часним крстом. Свештени спомен  на Свету Олгу Црква прославља 11./24. јула, а сећање на Светог Владимира 15./28. јула. У наставку, а у истоименој рубрици предочено је житије Свете Људмиле Чешке.

Христолика љубав и праштање – пут ка правди Божијој, наслов је ауторског текста катихете Бранислава Илића, који је објављен у рубрици Хришћанска етика. У оквиру наведеног текста аутор пише о значају христолике љубави и праштања, и истиче да су љубав у Христу и праштање императив хришћанског етоса. Као хришћани потребно је да се за овај Дар над даровима постојано и усрдно молимо, да нам Господ дометне вере и љубави, да том љубављу која је Божији дар волимо свакога човека, да срцем својим грлимо свакога без изузетка. Када будемо имали такву љубав бићемо спремни да све и свима праштамо, да будемо људи љубави и праштања, а самим тим, људи који ходе ка правди Божијој, истиче катихета средње школе за дизајн „Богдан Шупутˮ у Новом Саду.

Према тумачењу Светих Отаца, Давид је 45. псалам принео Христу, најлепшем између синова људских: помазаном од Бога Његовог уљем радости, коме благодат тече из уста његових, чије све хаљине миришу смирном, алојом и касијом (Пс 45, 2, 7–8). О мирисима Библије пише Милена Стефановић, у тексту који је објављен у рубрици Библијски хербаријум.

Рубрику „У дијалогу са атеизмомˮ употпуњује текст др Александра Милојкова под насловом Првородни грех – архетип себичности и смрти.

Тематски део овог броја „Православног мисионараˮ отворен је ауторским текстом протопрезвитера-ставрофора др Дарка Ђога, под насловом: Бог није у мојој бахатој сили већ у друштвеној – заједничарској правди. Отац Дарко својим текстом указује да као хришћани не смемо одустати од тражења правде за оне који то не могу да траже за себе, матејевским језиком за оне „малене“.

Сила, правда и Бог, наслов је ауторског текста ђакона Владимира Пекића, служитеља при Световаведенској обитељи у Београду. Према речима часног ђакона, Христова правда је она која подразумева да се узме крст и крене за њим. То не значи некакав симболички гест аскетског самопрекоревања и кажњавања, већ узимање не себе немоћи других, по цену властитог страдања, тескобе, муке и непријатности.

Текућа 2021. година представља јубиларну када је реч о Фјодору Михаиловичу Достојевском – у њој се навршава 200 година од пишчевог рођења и 140 година од његовог упокојења. О правди у делима Достојевског пише протонамесник Александар Јевтић, у тексту под насловом: Достојевски о правди на раскршћу царства ћесаревог и Царства Божијег.

„Сила Божија се показује и пројављује у нашим немоћима, када спознамо нашу слабост да без Бога било шта учинимо. И само у смиреном прихватању страдања и слабости стиче се благодат Светога Духа која исцељује и преображава човека и свет око његаˮ, наглашава аутор текста под насловом: Сила у немоћи.

Тематски део овог септембарско-октобарског броја „Православног мисионараˮ закључен је ауторским текстом др Ђорђа Вуковића, под насловом: Раванички монаси о Светом Кнезу Лазару. Према речима аутора овог текста, седам начина размишљања открива нам предиван лик Светог Кнеза Лазара – саткан од побожности и честитости, одушевљен за веру, који је самог себе принео на олтар Цркве и народа јер је добро разумео да Бог није у сили, него у правди.

Рубрика Хришћански живот доноси нам беседу схиархимандрита Авраама Рејдмана о снисходљивом односу према ближњима, док у наставку читамо сведочанство мр Рада Булајића који пише о рукописном наслеђу манастира Острога.

Овај 381. број званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе употпуњен је разговором са Даницом Крстић,  интерпретатором традиционалне, народне и етно музике. Са уваженом саговорницом разговарао је члан редакције „Православног мисионараˮ катихета Бранислав Илић, а разговор носи наслов: Божија љубав према људима је велика, требало би да је свакодневно будемо свесни. 

О свештеној обитељи манастира Светог Герасима, једном од најстаријих манастира Јудејске пустиње читаоци могу да се упознају у рубрици Света Земља, а детаље о Светогорској келији Успенија Пресвете Богородице доноси рубрика Света Гора.

Др Марија Лазаревић и у овом броју наставља са вођењем своје рубрике „Хришћанство и медицинаˮ, доносећи текст под насловом: Здравица праведника и силина безбожника.

Овај септембарско-октобарски 381. број „Православног мисионараˮ, закључен је са два наслова ауторâ Дејана Војводића и Марине Милић Радовић.

* * *

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs  или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs

Препоручени садржај:

Интервју са Даницом Крстић: Божија љубав према људима је велика, требало би да је свакодневно будемо свесни

Катихета Бранислав Илић: Христолика љубав и праштање – пут ка правди Божијој


Катихета Бранислав Илић,

члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ  

задужен за односе са медијима


Извор: Православни мисионар