Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Неопходно је учинити све ради очувања хришћанског присуства у Светој земљи


Патријарх јерусалимски Теофил и други поглавари јерусалимских хришћанских Цркава су 13. децембра 2021. године издали саопштење у којем су скренули пажњу државних органа и јавности на опасност по хришћанско присуство у Светој земљи, проузроковано активностима радикалних група, на покушаје нарушавања целовитости и културног идентитета Хришћанске четврти Старог града с циљем да протерају хришћанску заједницу из Јерусалима.


О тешкој ситуацији у Светој земљи, као и о тешком положају у којем се тренутно налазе хришћани Блиског истока говорио је митрополит волоколамски Иларион у ТВ емисији Црква и свет, која је емитована 7. јануара, на Божић.

„Положај хришћана на Блиском истоку у целини може се окарактерисати као трагичан“, навео је архипастир. „Видимо да се смањује број хришћана у готово свим земљама Блиског истока. Негде се тај пад одвија веома брзо и очигледно, као, на пример, у Ираку, где је у последњих петнаест година број хришћана са милион и по опао на, у најбољем случају, сто педесет хиљада. Негде се то мање примећује, као, на пример, у Либану, где се постепено мења однос између хришћана и муслимана“.

Владика Иларион је такође приметио да се у Витлејему, граду у коме је рођен Исус Христос, последњих година примећује смањење броја хришћана.

„Видимо да у Израелу постоје радикалне групе које покушавају да протерају хришћанске цркве из Свете земље“, рекао је јерарх. Подсетивши да је Јерусалим свети град за три светске религије – хришћанство, јудаизам и ислам, митрополит Иларион је изјавио да је неопходно учинити све да се сачува хришћанско присуство у Светој земљи „како се хришћани ни у Израелу, ни у Палестини не би осећали као грађани другог реда, како би се сачувала и заштитила света места хришћана, да се хришћанима не одузима имовина и да радикалне групе немају могућност да нападају хришћане и угрожавају њихове животе.“

„Овај позив је посебно актуелан сада када прослављамо Рођење Христово“, нагласио је архипастир.


Извор: Мospat.ru