Type Here to Get Search Results !

Архиепископ албански Анастасије: Тврдња да нема раскола већ тек неслагања подсјећа на теорију да коронавирус не постоји

 

Предстојатељ Албанске православне цркве, архиепископ Анастасије, дао је веома оштру изјаву у вези са тренутном ситуацијом у свјетском православљу:


„Од почетка црквене кризе у Украјини, усмено и писмено смо указивали да се црквене грешке и расколи не могу излијечити временом. Напротив, продубљују се и учвршћују. Недавна одлука Московске патријаршије о оснивању егзархата на афричком континенту потврђује првобитна страховања. Упоредо са расколом међу милионима украјинских православних хришћана, нови раскол се појављује и на осјетљивом афричком континенту, где се посљедњих деценија развија православна мисија у иностранству. Тврдња да у православљу нема раскола, већ просто неслагања подсјећа на теорију да вирус корона не постоји. Евидентан је расцјеп са много мутација, и постоји хитна потреба за тражењем терапијског лијечења и примјеном вакцине коју је дефинисала апостолска традиција: помирење, обраћење. У новембру 2019. године, упутили смо свим православним поглаварима текст објављен у јавности, „прозив и молбу за превазилажење црквене поларизације“, у којој смо истакли апсолутни приоритет очувања јединства, потребу да се користи дијалог, спречавају међунационални сукоби, хитно успостави принцип саборности, на који се православна црква током постојања ослањала. Ова болна молба остаје апсолутно актуелна и данас."

Напомињемо да ни сам архиепископ ни званична делегација Албанске православне цркве нису учествовали на Аманској скупштини у фебруару 2020. године, на којој су се окупили представници помјесних православних цркава које нису сагласне са признањем украјинских расколника. Стога је апел архиепископа Анастасија, која заузима генерално неутралан став у спору Цариградске патријаршије и Руске православне цркве, и даље је позитиван сигнал који може да покрене давно закашњеле преговоре.


Извор: Етос