Type Here to Get Search Results !

Патријарх јерусалимски Теофил: Хришћанима прети опасност у самој колевци хришћанства

У чланку објављеном у једном од најугледнијих британских издања – Тајмсу Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил III говорио је о претњама по хришћанско присуство у граду Јерусалиму, колевци хришћанства, и широм Свете земље, укључујући и нападе на света места, злочине из мржње према хришћанима, као и покушаје једног броја радикалних јеврејских група да преузму контролу над неколико зграда у хришћанској четврти Јерусалима, што ће негативно утицати на могућност ходочасника да користе историјску „ходочасничку стазу” до Храма Гроба Господњег. Неопходно је заштитити разноликост и јединственост свих четврти Старог града за добро Јерусалима и целог света, уверен је Предстојатељ Јерусалимске Православне Цркве.


Пре много година служио сам као свештеник на североистоку Енглеске и сећам се облачних јануарских дана. Овде у Јерусалиму, уживајући у чистом и топлом времену, знамо шта значи живети у тами. Као Патријарх јерусалимски, имам част да водим Грчку Православну Цркву у Светој земљи. Први од мојих сто четрдесет претходника, који је предводио Цркву у Јерусалиму, био је Свети Јаков, брат Исуса Христа. Као и многи други поглавари Цркава, Свети Јаков је прихватио мученичко окончање живота ради вере. Наша заједница је видела успон и пад империја. Преживели смо опсаде, најезде, пошасти и прогоне, и увек смо остали верни нашем Господу, јер смо и у тами знали да је Он наша светлост и наш живот.

У Јеванђељу по Јовану читамо да Свети Јован Крститељ „дође ради сведочења, да сведочи о Светлости“ – Исусу Христу. Већ два миленијума ово сведочење је мисија Цркве. Ми нисмо само чувари светиња, ми смо живи сведоци Светлости Божије.

Као сведоци Светлости, настојимо да служимо ближњима у променљивом друштву у којем живимо, пуном изазова. Пружамо здравствену заштиту, омогућавамо образовање и бавимо се друштвено-корисном радом бринући се о старима, избеглицама и угроженим лицима, без обзира на њихову веру, националност, знање или радно искуство. Примамо милионе ходочасника и чувамо хришћанске светиње. И чинећи све то, водимо људе ка Светлости Христовој.

Иако чинимо добра дела, нашем присуству у Јерусалиму прети опасност. Наше цркве су у опасности због маргиналних радикалних група у Израелу. Због деловања ових ционистичких екстремиста, хришћанска заједница у Јерусалиму доживљава тешку патњу. Наша браћа и сестре су жртве злочина из мржње. Наше храмове стално скрнаве, а често су изложени вандалским актима. Нашем свештенству често прете. Циљ ових радикалних група јесте да угасе светлост хришћанске заједнице у Старом граду.

Недалеко од Храма Гроба Господњег на „ходочасничкој стази“ налази се Јафска капија – главни улаз у хришћанску четврт Старог града. Ходати овом стазом значи ићи заједно са хришћанском заједницом, окружен бројним ходочасничких групама из целог света, на молитву у Храм Гроба Господњег – место распећа и Васкрсења Христовог. На Божић сам био са онима који пролазе кроз Јафску капију на путу за Витлејем да тамо прославе Рођење Христово.

Управо код Јафске капије израелска радикална група покушава да преузме две велике зграде путем нелегалних послова. Они су лукави, тврдећи да њихово физичко присуство тамо неће утицати на јединствени идентитет хришћанске четврти. Међутим, због њиховог поступања према Дому за старе и немоћне особе Светог Јована, који се налази још ближе Храму Гроба Господњег, а који су на превару заузели пре неколико година, знамо да њихове речи представљају лаж. Њихови поступци биће катастрофа за све хришћане. Породице, чији су преци неколико генерација живели овде, осећаће се као непожељни гости у својим домовима, а ходочасницима ће бити ограничен приступ месту рођења хришћанске вере.

Промена имовинског статуса код Јафске капије биће катастрофа не само за породице које живе овде и хришћанску породицу широм света, већ и за Свету земљу. Јерусалим је дом три монотеистичке религије – јудаизма, хришћанства и ислама, и одавно представља изузетан пример разноликог друштва. Јерусалим је духовна престоница света у којој живи породица представника различитих религија које имају древно и јединствено богато наслеђе. Лепота овог града заснива се на његовој културној и верској разноликости. Поступци радикала које су предузели да би искључили једну заједницу – хришћанску заиста угрожавају постојање не само хришћанске породице, већ и самог Јерусалима. Овакав став имају многи Јевреји који живе са нама у Светој земљи.

Сви сматрамо да ови радикали нису представници Државе Израел или јеврејског народа. Ради очувања разноликости и јединствености природе свих четврти Старог града, она мора бити заштићена за добро Јерусалима и целог света.


+ТЕОФИЛ III,

Патријарх јерусалимски


Извор: Мospat.ru