Type Here to Get Search Results !

Састанак Митрополита Илариона са Предстојатељем Јерменске Католичке Цркве


Дана 10. јануара 2022. године у Одељењу за спољне црквене послове Московске Патријаршије председавајући ОСЦП-а митрополит волоколамски Иларион састао се са Његовим Блаженством Католикосом-Патријархом киликијским Рафаелом Петросом XXI, који је у Русију дошао први пут од када је изабран за Предстојатеља Јерменске Католичке Цркве у септембру 2021. године.


У пратњи Његовог Блаженства Католикоса-Патријарха Рафаела Петроса XXI били су настојатељ Јерменске католичке парохије у Москви, викарни архиепископ Јерменске Католичке Цркве за Русију, архимандрит Петрос (Јесајан), и патријаршијски секретар игуман Нарек (Мнојан). Руску Православну Цркву на састанку су представљали јеромонах Стефан (Игумнов), секретар ОСЦП-а за међухришћанске односе, и С. Г. Алферов, сарадник ОСЦП-а.

Митрополит Иларион је поздравио уваженог госта у име Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила. Владика је указао на значај сарадње Московске Патријаршије и Јерменске Католичке Цркве, укључујући и реализацију хуманитарних пројеката у Сирији и Либану.

Његово Блаженство се захвалио митрополиту Илариону на гостопримству, изразивши захвалност Његовој Светости Патријарху Кирилу и целој Руској Православној Цркви, као и Руској држави на доследним напорима у пружању подршке прогоњеним хришћанима и онима који се налазе у тешкој ситуацији у различитим регионима света. Предстојатељ Јерменске Католичке Цркве је високо оценио учешће Московске Патријаршије у помоћи у решавању ситуације у Нагорно-Карабаху и подршци коју је Русија пружила традиционалним хришћанским заједницама Блиског истока. „Историја сведочи да је Руска држава увек пружала најефикаснију помоћ својој прогоњеној браћи по вери, док се помоћ осталих често ограничавала само на празна обећања, која су у најбољем случају само стајала на папиру. Сећамо се тога и искрено смо захвални на свему што чините за нас“, истакао је Његово Блаженство Католикос-Патријарх Рафаел Петрос XXI.

Разговарано је и о другим питањима од заједничког интереса, укључујући и општи контекст православно-католичке сарадње.


Извор: Мospat.ru