Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин на Божић богослужио у Саборном Светоархангелском храму: Рождество Христово је испуњење свих наших надања и очекивања


Христово Рођење анђели су поздравили песмом: „Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља” (Лк 2, 14). Славећи у таквој љубави Господа, литургијска заједница Саборног Светоархангелског храма у срцу Београда, Христа Богомладенца као једино ново под сунцем (2Кор 5, 17), прославила је торжественим литургијским сабрањем.


Благодарећи Господу на овоме дану, у коме, по речима светог Романа Слаткопојца, „Дјева рађа Надсуштнога, а земља пећину нуди Неприступном; анђели и пастири заједно славе, а мудраци путују у друштву звезде; ради нас се као мало дете роди превечни Бог“, са амвона београдског Саборног храма одјекнула је велика радост која љубављу Богомладенца преображава и просветљује све и сва.  

Божићним евхаристијским сабрањем под сводовима Светоархангелског Саборног храма у Београду предстојао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, уз саслужење свештенства и ђаконства ове знамените београдске светиње. Радост литургијског прослављања Рождества Христовог употпуњена је славословним доприносом Првог београдског певачког друштва. 

Радост данашњег литургијског сабрања поручује нам да је Божић дан у који се сјединило Небо и Земља, у који је засијала свету вечна светлост богопознања, али и да је дан у који су се људи измирили са Богом и познали да су синови Божји – да су сви људи браћа призвана на узајамну љубав. 

Посланицу Српске Православне Цркве сабраној литургијској заједници прочитао је настојатељ храма протопрезвитер-ставрофор Петар Лукић. 

Након литургијског отпуста, сабранима се обратио Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин упућујући молитвену честитку поводом данашњег сверадосног празника Рождества Христова.  


Извор: Телевизија Храм