Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихија на Божић богослужио у ваљевском Саборном храму: Господ нам се јавља као човек Кога можемо да заволимо као свог ближњег

Празник Рођења Богомладенца Христа и ове године у храмовима Епархије ваљевске прослављен је у обиљу радости, сабрањима у молитви и традиционалним песмама, које славе Бога. Служене су Свете Литургије, читана је Посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, изведени тематски програми, најмлађима даривани слаткиши, небо обасјали ватромети… Саборни Храм Васкрсења Христовог ове године био је место саборности масовније него икада пре, јер је сплет програма у оквиру манифестације „Божићно сеоце“ бројне Ваљевце довео да управо крај ушћа Градца у Колубару отпочну радовање Најрадоснијег празника.

Као и ранијих година, највећи број Ваљеваца у дан Рођења Богомладенца Христа закорачио је у Храму Васкрсења Христовог на поноћној Литургији, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свештенства из Ваљева и појање Камерног хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић.

Да је Божић празник мира и љубави, оне исконске која покреће свет, подсећа нас у својој Посланици Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије са браћом архијерејима Српске Православне Цркве, коју је прочитао архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић. Овај празник само чистом љубављу можемо доживети, јер је Господ њоме покренут и створио свет и човека и сишао међу нас, учинивши да човечанско у своја недра прими божанско, као и да нетварно у себе привије пропадљиво. Љубав Божја је учинила да створени свет у Богочовеку Христу не буде надвладан и разорен божанском силом, него да идући уским путем Господњег смирења буде исцељен и спасен. Зато је, поручује Патријарх Порфирије, у данашњој празничној радости важно да схватимо да нас рађање Богочовека у скромној витлејемској пећини позива на праву љубав, прожету искреним осећајем братства међу људима.

На крају сабрања, Владика Исихије је честитао празник и позвао верни народ да га прослави онако како нас предање учи, јер у њему Бог долази и постаје човек, један од нас. Човек кога можемо да упознамо, разумемо, опишемо и нацртамо.

Господ нам се јавља као човек Кога можемо да заволимо као свог ближњег. Зато је Господ наш пут, истина и живот. Он је дошао да нас избави од нашег греха, нашег непријатеља ђавола и смрти. Нека вам је свима срећан празник и да га благочестиво прослављате у својим домовима са својим ближњима – поручио је Владика Исихије, посебно указавши на речи Патријарха Порфирија да у овим данима не смемо заборавити потребите и нашу браћу на Косову и Метохији и другим крајевима. Да се сви потрудимо да помажемо једни другима и да живимо како нас Господ учи, закључио је Владика Исихије.


Извор: Епархија ваљевска