Type Here to Get Search Results !

Епископ марчански Сава на Божић богослужио у Саборном Светопреображенском храму у Загребу


Црква Божја у Загребу сабрала се прослављајући празник Рождества Оваплоћеног Логоса Господа нашег Исуса Христа, појући „Детету младом, предвечном Богу", као врховном мерилу и критеријуму свега.


Са благословом Његове Светости Паријарха српског и администратора Митрополије загребачко-љубљанске г, Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха

српског, предстојао је на Божићном евхаристијском сабрању у Саборном Светопреображенском храму у Загребу. 

Епископу марчанском саслуживало је свештеничко братство катедралног храма Митрополије загребачко-љубљанске. На литургијске прозбе једним устима и једним срцем одговарао је хор загребачког Саборног храма којим умешно и молитвено уметнички руководи диригент Олена Циглењак.

У току литургијског сабрања свештенству и верном народу предочена је Божићна посланица Српске Православне Цркве, у којој се велича чудесна и надумна тајна данашњег пресветлог празника, да улазак Бога у матицу живота представља испуњење свих најдубљих људских тежњи посведочених и пројављених у свим земаљским народима пре Христовог рођења, као и да је Његовим рођењем засијала је свету светлост богопознања, а у тој Божанској светлости открио нам се смисао света, природе и коначни циљ човековог постојања и постојања свих створења, свих видљивих и невидљивих светова.

Након литургијског отпуста Епископ Сава се обратио верном народу упућујући молитвену честитку поводом сверадосног празника Рождества Христова. 


Извор: Телевизија Храм